Marcați
Aproximativ zece mii de companii, care consumă gaze naturale, vor beneficia de compensații
31.01.2023, 17:49
Aproximativ zece mii de companii din Republica Moldova, care consumă gaze naturale, vor beneficia de compensații din partea statului. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale și a fost anunțată de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Potrivit ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, statul va compensa mai puțin de jumătate din fiecare metru cub de gaz natural consumat de agentul economic.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: „Se compensează 12 lei din fiecare metru cub consumat de antreprenori până în 500 de metri cubi și în afară de asta, acele industrii care consumă mai multe gaze naturale, de exemplu panificație nu le spun acuma pe toate, pot accesa și mai mult.

Ministrul Alaiba susține că numărul companiilor selectate nu este întâmplător. Doar acestea sunt consumatoare de gaze natural.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: Asta este dimensiunea companiei noastre – 10 mii de companii, nici zece mii au contract de livrare a gazelor natural. Asta este foarte puțin pentru o țară întreagă.

În total, suma alocată pentru compensarea parțială a cheltuielilor la consumul de gaze a agenților economici sunt prevăzute 230 de milioane de lei. Ajutorul va fi acordat pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Amintim că initial Guvrenul a prevăzut un program de compensații doar pentru consumatorii casnici. Statul compensează tariful pentru primii 180 metri cubi de gaze natural consumaţi lunar, iar preţul final achitat de consumator, în funcţie de categoria de vulnerabilitate, va fi de: 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată; 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată; 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie și 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).