Marcați
Nereguli în procesul de asigurare cu lemn
31.01.2023, 15:13
Numărul solicitanților de lemne de foc este mai mic, decât cel inclus pe listele de la ocolurile silvice. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Rodica Iordanov, în cadrul unei emisiuni la postul public de radio. Totodată, oficiala a anunțat că primul lot de lemne de foc cumpărat din România ajunge astăzi în Republica Moldova.

Ministrul Mediului, Rodica Iordanov, susține că în prezent au fost asigurate cu masă lemnoasă pentru foc peste 50 la sută din gospodăriile, care au depus solicitări. Ministrul spune că această cifră nu trebuie să fie calificată drept una modestă, deoarece în procesul de examinare a solicitărilor au fost depistate nereguli.

RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: Noi ne conducem de acele liste care au ajuns la ocoalele silvice. Dar, din păcate aceste liste au fost intenționat, sau din anumite scăpări, eronat completate . S-au identificat cazuri când din aceeași familie s-au depus 3-4 cereri. Și atunci, respectiv, numărul de cereri este mult mai mare

Potrivit Rodica Iordanov, Agenția Moldsilva dispune de 70 de mii de metri steri de lemn, iar populația poate să se adreseze la cele mai apropiate întreprinderi silvice pentru a procura cantitatea necesară. În același timp, ministrul a declarant pentru reporterii de la Radio Moldova că, astăzi în țară vor ajunge și primele cinci camioane cu lemne procurate din România.

RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: 2100 metri cub de lemn, atât moale, cât și tare se procură pentru Republica Moldova. Primele cinci camioane urmează să ajungă astăzi în Republica Moldova. La prima etapă se face distribuirea pentru raioanele Glodeni și Cantemir, cauză că, în aceste localități este o suprafață redusă de teren împădurit, acest teren va fi transportat către primărie, respectiv, primăria va distribui lemnul persoanelor care sunt pensionare peste vârsta de 70 de ani, veteranilor de război, persoanelor care au refugiați la întreținere.

Masa lemnoasă este procurată de Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați. În luna octombrie 2022 autoritățile de la București au anunțat că oferă Republicii Moldova o cantitate de 200 de mii de metri steri de masă lemnoasă. În același timp, în actualul sezon rece, Agenţia Moldsilva a scos la vânzare peste 500 de mii de metri ster de lemn de foc. Prețul de vînzare variază între 280 și 550 de lei pentru un metru ster. Cele mai mari prețuri se atestă în nordul țării, unde sunt mai puține păduri.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).