Marcați
UE va majora programul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova
31.01.2023, 14:06
Uniunea Europeană va majora programul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova până la 295 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de premierul Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, care a întreprins o scurtă vizită la Chișinău.

Premierul Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, a venit la Chișinău, după ce a fost într-o vizită în Ucraina. Ea a condamnat războiul din țara vecină și a menționat consecințele grave ale ofensivei ruse, inclusiv pentru Republica Moldova.

METTE FREDERIKSEN, prim-ministrul Regatului Danemarcei: Consecințele, în primul rând asupra prețurilor la gaz și electricitate, livrarea gazului și electricității sunt clare și reprezintă o mare provocare pentru Dvs, dar și pentru noi toți. Noi în cadrul UE lucrăm mult pentru a ușura această povară și suntem determinați să sporim această asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova la suma de 295 milioane de euro.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul comunitar, dar și bilateral, pe care îl acordă Danemarca țării noastre.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Suntem de asemenea recunoscători pentru sprijinul anunțat în cadrul Plastformei de sprijin pentru Moldova. Acesta va finanța proiecte de tranziție energetică și de sprijin pentru presa locală. Sper în acest context că Republica Moldova va relua cooperarea cu Agenția daneză de dezvoltare internațională, iar țările noastre vor intensifica cooperarea bilaterală în diverse domenii.

În această ordine de idei, șefa statului a menționat că Republica Moldova își dorește să coopereze mai intens cu Danemarka în domeniul energiei regenerabile și gestionarea deșeurilor.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Danemarca este un lider european recunoscut în domeniul gestionării deșeurilor. Proiectele de transformare a deșeurilor menajere municipale în energie și căldură, dar și inițiativele de reducere a emisiilor de carbon, anunțate de țara dumneavoastră, sunt exemple din care vrem să învățăm. Anul acesta țara noastră va începe un program național de gestionare a deșeurilor solide. De asemenea, ne-am asumat un program ambițios de decarbonizare pentru următoarele decenii. Dorim să cooperăm în aceste sectoare.

METTE FREDERIKSEN, prim-ministrul Regatului Danemarcei: Am reiterat angajamentul nostru pe termen lung pentru Republica Moldova în această situație dificilă. Noi am discutat, de asemenea, despre tranziția verde și cred că avem mai multe sectoare, mai multe domenii în care am putea conlucra foarte strâns.

Cei doi oficiali au convenit și asupra intensificării schimburilor economice și creșterea investițiilor daneze în Republica Moldova. În Moldova activează, în prezent, 36 de companii cu capital danez.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).