OMS menține nivelul maxim de alertă pentru COVID-19
30.01.2023, 17:35
Organizaţia Mondială a Sănătății a decis să mențină nivelul maxim de alertă cu privire la pandemia de COVID-19, la trei ani după ce organizaţia a declarat boala o urgență de sănătate publică de interes internațional. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a urmat astfel recomandările Comitetului de urgență privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internațional referitoare la virusul sars-cov2. De asemenea, oficialul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul reprezentat în continuare de noile derivate ale coronavirusului.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus susține că cel mai probabil pandemia se află într-un punct de tranziție şi are în continuare nevoie de o gestionare atentă pentru atenuarea potențialelor consecințe negative.
TEDROS ADHAMON GHEBREYESUS, directorul general al OMS: În această săptămână Comitetul de urgență pentru COVID-19 se va întruni pentru a discuta dacă situația curentă reprezintă încă o alertă publică de interes internațional. Eu însă sunt îngrijorat de situația din multe țări și de numărul mare de infectări.
Directorul OMS avertizează că alerta maximă este necesară și din cauza fragilității sistemului medical la nivel internațional. Pe lângă majorarea îmbolnăvirilor cu sars-cov2, spitalele trebuie să țină pasul și cu depistarea noilor subvariante ale virusului. Totodată, o bună parte din populația globului nu are acces la medicamentele necesare și vaccinurile împotriva virusului pandemic.
TEDROS ADHAMON GHEBREYESUS, directorul general al OMS: Prea mulți oameni sunt în urmă cu doza de booster, pentru prea mulți oameni antiviralele rămând destul de costisitoare și de nedobândit și de asemenea un număr mare de oameni nu primesc îngrijirea necesară. Fragilitatea sistemului medical se confruntă cu mai multe obstacole pentru a face față pandemiei de COVID-19 pe lângă faptul că au grijă de pacienții ce au alte boli inclusiv gripa și RSV. Supravegherea și secvențierea genetică au scăzut dramatic provocând mai multe dificultăți de a depista variantele existente și de a detecta noi tulpini ale virusului.
Peste 6,8 milioane de persoane şi-au pierdut viața de la izbucnirea, în urmă cu trei ani, a pandemiei de COVID-19, care a afectat toate țările de pe glob, devastând comunități şi economii. Cu toate acestea, apariția vaccinurilor şi a tratamentelor a schimbat considerabil cursul pandemiei din 2020, directorul general al OMS declarând că speră la ridicarea urgenței de sănătate publică în acest an, în condițiile în care accesul la instrumente eficiente împotriva virusului poate fi îmbunătățit la nivel global.
Exclusiv TV