Autoritățile municipale declară că deocamdată nu au identificat soluții pentru achitarea datoriilor întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău” către furnizorul de energie electrică ”Premier Energy”, care a dat răgaz companiei până la 1 februarie. În acest context, autoritățile locale solicită o intervenție de urgență din partea Guvernului.
Primarul general al Capitalei, Ion Ceban s-a arătat nemulțumit că la ultima ședință a Comisiei pentru Situației Excepționale subiectul privind incapacitatea de plată a datoriilor de către întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău” nu a fost pus în discuție. Edilul insistă că datoriile s-au acumulat din cauza tergiversării procesului de refizuire a tarifului pentru serviciile de apă și canalizare.
ION CEBAN, primarul general al Capitalei: La ședința CSE de câteva zile în urmă nici nu a fost abordat subiectul. Această datorie a ”Apă-Canal” pentru energie electrică este formată preponderent în ultimele două luni. Repet, ca și cauză a scumpirilor la gaze și electricitate. Aduc aminte că decizia ANRE de a scumpi lumina a fost luată în 13 de minute și alte scumpiri la fel se fac foarte repede, pe întuneric, departe de ochii lumii. Toate prostiile lor le justifică cu contextul regional și războiul din Ucraina, pe când cei de la ”Apă-Canal” și restul parcă nu ar avea asemenea circumstanțe.
La rândul său, directorul general al ”Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic a menționat că tariful pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău nu a fost actualizat din anul 2017, până la începutul lunii ianuarie 2023.
IRINA GUTNIC, director general al ”Apă-Canal Chișinău”: S-a invocat că după anul 2017 ”Apă-Canal Chișinău” nu a depus anual la ANRE cerere pentru ajustarea tarifului. Da, este adevărat, însă cauza fiind metodologia incorectă care nu permitea creșterea tarifului și adaptarea acestuia la costurile suportate de operator, deficitul fiind compensat de Primărie până în momentul când brusc prețurile la energia electrică și gazele naturale au crecut de peste șapte ori, cum ați menționat dumneavostră, iar bugetul municipal nu mai era sustenabil să acopere acest deficit.
În această ordine de idei, primarul Ion Ceban a insistat că furnizorul serviciilor de apă și canalizare nu poate acoperi datoriile de milioane acumulate la consumul de curent până pe 1 februarie, termenul limită care i-a fost acordat de compania Premier Energy.
ION CEBAN, primarul general al Capitalei: ”Apă-Canal”, reiterez, nu are de unde acoperi aceste datorii care s-au creat în urma scumpirilor efectuate de către guvernarea PAS. Primăria Chișinău, reiterez, a acoperit obligațiunile financiare și în acest an avem planificate de a acoperi obligațiunile financiare ale ”Apă-Canal” de 130 de milioane de lei, ceea ce au făcut foștii gospodari ai Chișinăului, încă de prin 2015.
Contactată de Exclusiv TV, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Aliona Jignea a declarat că Guvernul nu va comenta acuzațiile primarului Ion Ceban. Însă, săptămâna trecută premierul Natalia Gavrilița a declarat că locuitorii capitalei pot rămâne fără servicii din cauza gestionării proaste a întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău”, iar soluționarea problemei este obligațiunea autorităților locale.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Am aflat cu stupoare că există o asemenea situație unde Chișinăuenii pot rămânea fără apă din cauza unei administrări proaste a întrerpinderii municipale ”Apă-Canal”, de aceea, ieri, am dispus să meargă Inspecția Financiară acolo, să vedem din ce cauză s-a ajuns la o asemenea situație, cum de nu a fost rezolvată până acum și care ar fi soluțiile. Evident că noi trebuie să facem totul posibil pentru ca serviciile publice să fie livrate cetățenilor.
Și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat o verificare la întreprinderea «Apă-Canal Chisinau». Potrivit regulatorului pieții, tarifele noi aprobate pe 13 ianuarie curent acoperă toate cheltuielile operaționale ale întreprinderii, reieșind din volumul consumului tehnologic și a pierderilor de apă în rețea acceptate în scopuri tarifare, implicit cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat la energia electrică. Astfel, în calculul tarifului au fost incluse cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de aproximativ 209 milioane de lei, ce ar da posibilitatea operatorului să achite lunar consumul de energie electrică în valoare de peste 17 milioane de lei. Amintim că, pe 26 ianuarie, furnizorul de energie electrică ”Premier Energy” a început deconectarea unor obiective importante ale ”Apă-Canal Chișinău” de la rețelele electrice din cauza datoriilor. Doar pentru două luni, acestea s-au ridicat la 78 de milioane de lei. Ulterior, furnizorul a decis să amâne aplicarea deciziei până pe 1 februarie curent.
Exclusiv TV