Marcați
Premierul a solicitat verificarea cauzelor formării datoriilor la SA „Apă-Canal Chișinău”
27.01.2023, 17:44
Premierul Natalia Gavrilița insistă că întreprinderea Apă Canal Chișinău a fost gestionată prost, din această cauză locuitorii capitei pot rămâne fără apă. Întreprinderea riscă să fie deconectată din 1 februarie de la rețelele electrice din cauza datoriilor mari pentru consumul de curent. De altă parte, primarul municipiui, Ion Ceban susține că ar fi vorba despre o tentativă de a aduce la faliment această întreprindere și amenință cu proteste. În același timp, Agenția Națională pentru Reglementare în energetică anunță că a inițiat un control al întreprinderii pentru perioada anilor 2020 – 2022.

Șefa Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, declară că este inacceptabil ca locuitorii municipiului Chișinău să rămână fără apă din cauza gestionării proaste a întreprinderii.

NATALIA GAVRILIȚA, prim ministrul Republicii Moldova: ”Am aflat cu stupoare că există o asemenea situație unde Chișinăuenii pot rămânea fără apă din cauza unei administrări proaste a întrerpinderii municipale Apă-Canal. De aceea, ieri am dispus să meargă Inspecța Financiară acolo, să vedem din ce cauză s-a ajuns la o asemenea situație, cum de nu a fost rezolvată până acum și care ar fi soluțiile. Evident că, noi trebuie să facem totul posibil pentru ca serviciile publice să fie livrate cetățenilor.”

De altă parte, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că până în luna noiembrie 2022, când au început scumpirile majore la toate serviciile, în special la energia electrică, municipalitatea și întreprinderea ”Apă-Canal” nu au avut nicio restanță. Ulterior, întreprinderea a cerut în repetate rânduri majorarea tarifului la serviciile sale, pentru a face față scumpirilor, însă o decizie în acest sens a fost luată abia săptămâna trecută, În aceste condiții, Ion Ceban dă vina pe guvernare .

"Am văzut reacția absolut deplasată, ca și multe alte replici, a doamnei Prim-ministru și a colegilor săi în perioada de guvernare. Nu vreau să fac referință la aceste perle dar din ceea ce văd ne sperie în continuare cu procuratura, inspecții financiare, CNA și tot ce au in subordine. Ca să plătim noi cu toții, inclusiv pentru impotența și pentru prostiile lor. „Vremurile bune” vor trece și organele de drept vor da aprecieri acestor acțiuni. Oamenii rabdă până când cred că se poate de răbdat. Ne rezervăm dreptul la proteste și alte căi legale de contestare a prostiei și incompetenței PAS", scrie Ion Ceban pe pagina sa socială.

În același timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că, pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii, a inițiat un control al activității licențiate a companiei „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022. Totodată, ANRE încurajează conducerea întreprinderii Apă Canal Chișinău să găsească un numitor comun cu furnizorul de energie electrică Premier Energy privind achitarea datoriilor.

"Tarifele în cauză acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului, reieșind din volumul consumului tehnologic și a pierderilor de apă în rețea acceptate în scopuri tarifare, implicit cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat la energia electrică. Astfel, în calculul tarifului au fost incluse cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de 208,8 mil. lei, ce ar da posibilitatea operatorului să achite lunar consumul de energie electrică în valoare de 17,4 mil. lei. Orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor, sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter manipulator", se notează într-un comunicat al agenției.

Amintim că, furnozul de energie electrică Premier Energy a început pe 26 ianuarie deconectarea unor obiective importante ale Apă Canal Chișinău de la rețelele electrice din cauza datoriilor. Doar pentru două luni, acestea s-au ridicat la 78 de milioane de lei. Ulterior, furnizorul a decis să amâne aplicarea deciziei până pe 1 februarie curent.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).