Marcați
Memorie victimelor Holocaustului
27.01.2023, 17:40
Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi într-o ceremonie organizată la Memorialul ”Victimelor fascismului” din Capitală. Oficiali, diplomați, reprezentanți ai comunității evreiești şi ai celei rome au ținut un minut de reculegere în memoria celor, care au avut de suferit un comportament inuman. La eveniment au fost prezenți și oameni, care păstrează în familiile lor groaznicele amintiri din acea perioadă.

Prezentă la eveniment, președintele țării Maia Sandu a declarat că peste 300 de mii de evrei, romi, oameni care făceau parte din alte grupuri etnice, și-au pierdut viața în regiunea noastră, în timpul Holocaustulul. Șefa statului susține că această tragedie, cu regret, nu a fost o lecție istorică pentru unele națiuni. La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a menționat că memoria sutelor de mii de victime ale Holocaustului nu trebuie să fie dată uitării, iar această filă sângeroasă a istoriei omenirii trebuie să fie transmisă generațiilor următoare.

Reprezentanții comunității evreiești și rome din țara noastră susțin că nicio națiune nu trebuie să-și deplângă cetățenii, așa cum s-a întâmplat cu etniile lor în anii celui de-al doilea război mondial.

La eveniment au venit și apropiații celor care au avut de suferit sau și-au pierdut viața din cauza călăilor regimului nazist, dar și cei care nu au rămas indiferenți la durerea acestor oameni. Ei spun că astfel de acte de cruzime nu trebuie să se mai repete.

Șapte milioane de evrei au suferit pe urma cruzimii regimului nazist în timpul celui de-al doilea război mondial. Adulți și copii au fost încarcerați în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde pe propria piele au simțit ororile militarilor germani. Milioane de oameni au murit în camerele special amenajate pentru genocid, alții au pierdut lupta cu foamea, sau condițiile inumane în care erau deținuți. În după amiaza zilei de 27 ianuarie 1945, lagărul a fost eliberat de trupele sovietice. Astfel, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost stabilită pentru această zi în anul 2005 printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).