De la începutul acestui an 26 de persoane au avut de suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în această perioadă au beneficiat de intervenția promptă a medicilor 18 persoane cu hipotermie și 8 cu degerături. Astfel de cazuri au fost înregistrate în mai multe raioane ale țării.
Din numărul total de cazuri înregistrate în perioada 1-26 ianuarie, șase au fost hipotermii la femei și 12 la bărbați, patru cazuri de degerături la femei și patru la bărbați, vârsta pacienților fiind cuprinsă între 35 și 79 de ani. Cazurile de hipotermie de gradul I și II au fost înregistrate în mun. Chișinău și Bălți dar și în raioanele Călărași, Căușeni, Drochia, Dubăsari, Hîncești, Nisporeni, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești și Telenești. De asemenea cazuri de degerături au fost semnalate în municipiul Chișinău și Bălți și în raionul Căușeni. Toți pacienți au fost deserviți operativ de către echipele de asistență medicală urgentă, ulterior au fost transportați asistat către Departamentele Primiri Urgente din țară pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.
Hipotermiile și degerăturile reprezintă afecțiuni specifice sezonului de iarnă, întrucât cel mai frecvent se instalează în urma expunerii persoanelor la temperaturile scăzute ale mediului ambiant. Dacă nu sunt depistate și tratate corespunzător, aceste afecțiuni prezintă riscuri importante pentru sănătate, și anume comă, stop cardio-respirator sau chiar moarte. Simptomele cele mai des întâlnite sunt: frisoane, oboseală musculară și crampe, dispnee, palpitații și lipsă de coordonare. Cei mai afectați sunt vârstnicii, copiii, bolnavii cronici, persoanele cu subnutriție și cele aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor narcotice. În astfel de situații cetățenii sunt îndemnați să apeleze numărul unic de urgență 112 pentru a solicita asistență medicală urgentă.
Exclusiv TV