Marcați
Moldova, lider al cererilor depuse la CEDO
27.01.2023, 16:11
În 2022, cetățenii Republicii Moldova au depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului 642 de cereri, sau cu 12 mai multe decât un an mai devreme. Deși par puține, adresările la Înalta Curte au plasat țara noastră printre lideri în Europa după numărul de plângeri. Prejudiciile prevăzute de CEDO pe cauzele examinate anul trecut depăsc jumătate de milion de euro. Datele au fost prezentate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

DANIEL GOINIC, director de program, CRJM: După numărul cererilor depuse în 2022 pe cap de locuitor, Moldova se află pe locul 4 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei. Dacă vă amintiți în 2021 eram pe locul 11, acum pe locul 4 – un antirecord, dacă doriți, deoarece acest număr coraportat la numărul populației este destul de mare. Totodată, această cifră ne spune că moldovenii s-au adresat la CtEDO de cinci ori mai des decât media europeană.

Potrivit directorului de program al CRJM, Daniel Goinic, la finele anului trecut mai existau 1020 de cereri semnate de cetățenii moldoveni, care așteptau examinarea în cadrul Curții europene.

DANIEL GOINIC, director de program, CRJM: Circa 97% din acestea au șanse mari de succes. Cele 1020 de cereri pendinte prpbabil reprezintă noi condamnări, care în viitorul apropiat vor aduna sau chiar vor dubla numărul de hotărâri de condamnare pe care Republica Moldova le are până la moment.

Tot până la finele anului 2022, CEDO a pronunțat 575 de hotărâri în cauzele moldovenești, din care 24 anul trecut.

DANIEL GOINIC, director de program, CRJM: Există state care au adreat la Convenția europeană mult mai devreme decât noi, noi în 1997 și state care geografic, demografic sunt mai mari decât noi, dar noi, din păcate, le întrecem la acest capitol – la numărul de hotărâri în general, sau la hotărâri de condamnare. Așa țări ca Marea Britanie, Germania, Olanda.

Potrivit raportului CEDO, în majoritatea cererilor depuse de moldoveni la CEDO a fost invocată violarea articolelor din Convenția europeană a drepturilor omului – interzicerea tratamentelor degradante și a torturei și acordarea asistenței medicale de calitate în penitenciare și dreptul la un proces echitabil.

VEACESLAV GRIBINCEA, director de program, CRJM: În anul 2022, în cele 34 de hotărâri și 32 de decizii, Curtea Europeană a acordat peste jumătate de milion de euro compensații – 544 de mii de euro. La prima vedere nu este mult, dar cu acești bani putem renova două grădinițe, de exemplu. Suma totală din 1997 până în 2022 am avut de plătit în baza actelor emise de CEDO aproape 22,5 milioane de euro.

În 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat în total 45 500 de cereri, cu 1250 mai multe decât un an mai devreme. Din numărul total, 41 la sută din cereri au fost îndreptate împotriva Turciei și Federației Ruse.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).