Marcați
Replici tăioase în justiție
27.01.2023, 16:00
Concursul pentru ocuparea funcției de șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale a devenit motiv de replici tăioase între ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și Consiliul Superior al Procurorilor. Primul cere anularea concursului și pune la îndoială capacitatea de decizie a Consiliului, iar CSP îl avertizează că toate hotărârile de până acum, aprobate în domeniul justiției, ar putea fi anulate.

Discuțiile în spațiul public privind suspiciuni de corectitudine în organizarea concursului de ocupare a funcție de șef al PCCOCS au pornit de la un mesaj al lui Iulian Groza, membru al comisiei special de preselecție a candidaților. El susține că asupra sa s-ar fi făcut presiuni pentru intermediul interpușilor, dar și cu ajutorul conturilor de Telegram anonime.

”Consider că astfel de presiuni asupra membrilor Comisiei Speciale sunt inacceptabile și reprezintă o ingerință gravă în procesul de preselecție, viciază integritatea concursului și afectează grav credibilitatea rezultatelor selecției candidatului pentru funcția de șef al Procuraturi PCCOCS”,- a scris Groza pe pagina sa socială.

Drept răspuns, ministrul Justiției, Sergiu Livinenco, declară că în situația creată, care implică lipsă de credibilitate și risc iminent de viciere, trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea preselecției.

”Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un Consiliul Superior al Procurorilor cu mandat plenipotențiar adică după finalizarea exercițiului de pre-vetting”, - a propus ministrul, care este membru al CSP.

Concluziile ministrului a supărat Consiliul Superior al Procurorilor, care atenționează că în actuala componență a CSP 6 din 11 membri au intervenit începând cu luna octombrie 2021, circumstanță care exclude criticile legate de lipsa credibilității hotărârilor adoptate de acest for de autoadministrare.

Una din deciziile actualului Consiliul Superior al Procurorilor ține de numirea actualei conduceri a procurorii Anticorupție. Amintim că în cursa pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale s-au înscris trei candidați. Este vorba despre Eugen Rurac, Sergiu Russu şi Andrei Maţco. Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS a examinat dosarele candidaților în ședință închisă, în data de 23 ianuarie. Etapa a doua a preselecției, și anume intervievarea candidaților, este planificată pentru 1 februarie 2023.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).