Marcați
Rețeta medicală digitală poate fi disponibilă și în Moldova
27.01.2023, 12:11
Digitalizarea serviciilor și debirocratizarea proceselor este una dintre prioritățile guvernării pentru anul 2023. O spune vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu. Oficialul dă asigurări că în Republica Moldova va fi disponibilă rețeta medicală digitală, pentru a exclude rețeta medicală pe suport de hârtie și pentru a facilita găsirea medicamentelor la farmaciile din țară. Iurie Țurcanu spune că rețeta medicală electronică este o realitate în statele europene, iar Republica Moldova trebuie să se alinieze standardelor comunitare.

Vicepremierul pentru Digitalizare spune că rețeta medicală electronică face parte din planul Guvernului de digitalizare a sistemului de sănătate. De asemenea, statul își propune digitalizarea proceselor de import, stocare și distribuire către populație a medicamentelor.

„O rețetă prescrisă de medic în format digital, nu mai înseamnă rețeta pe suport de hârtie. Rețeta digitală oferă posibilitatea pacientului să meargă la orice farmacie și să-și ridice medicamentele. Mai mult, informația digitală îl va anunța unde sunt disponibile aceste medicamente ca pacientul să nu facă prea multe drumuri. În mare parte, pacienții beneficiari de aceste servicii sunt persoane în etate și au nevoie de o atenție specială. În corelare cu rețeta digitală este și un registru de trasabilitate a medicamentelor. Importul de medicamente și vânzarea lor trebuie să se coreleze, ca să știm dacă avem suficiente antibiotice sau antivirale. Se va ști totul despre stocurile de medicamente și se va combate producția contrafăcută, se va combate fenomenul utilizării medicamentelor cu termen expirat”, - a spus Iurie Țurcanu în cadrul emisiunii de la Radio Moldova.

ipn.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).