Primăria din Comrat nu va oferi bugetarilor, care sunt în subordinea sa, sporul salarial în valoare de 1300 de lei, anunțat anterior de Guvern. Declarația a fost făcută de primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, care susține că nu are bani în buget. Despre deficitul surselor financiare pentru noua creștere salarială au anunțat anterior mai mulți primari, inclusiv ai municipiilor Chișinău și Bălți. Reprezentanții Guvernului declară că vor veni cu soluții, dar nu pentru toți și nu mai devreme decât în șase luni.
Primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, a declarat pentru presa din regiunea găgăuză că pentru noua majorare a salariilor angajaților statului, anunțată de Guvern, bugetul local are nevoie suplimentar de 4,5 milioane de lei, bani pe care nu-i are.
"Nu înțeleg cum se pot lua decizii fără noi, fără autoritățile locale? Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. În cinci ani bugetul primăriei a crescut cu 110%, dar în aceeași perioadă diferite guverne au majorat salariile unor direcții cu 500%. Încă câțiva ani și vom fi nevoiți să luăm împrumuturi pentru a întreține personalul Primăriei, Casei de Cultură, tuturor subdiviziunilor noastre din subordinea Primăriei", a declarat Serghei Anastasov pentru portalul de știri Gagauzinfo.MD.
Această problemă este comună pentru toate primăriile din țară, susține directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Furdui. El declară însă că la nivel central au fost aprobate mai multe instrumente, care le-ar permite primarilor să acumuleze mai mulți bani. Astfel, a fost scoasă marja pentru anumite taxe, iar taxa pe drumuri care ajunge în bugetele locale poate fi utilizată, la necesitate, pentru achitarea lefurilor.
VIOREL FURDUI, directorul executiv al CALM: Problema aceasta abia acum își ia elan. Știu că foarte mulți primari acum se organizează și pregătesc adresări către Prim-ministru, către ministerul Finanțelor pentru că nu au bani. Într-adevăr primarii, într-un an electoral atunci când trebuie să facă mai multe lucruri și au avut mai multe angajamente, să folosești banii pentru drumuri în acest scop... nu este chiar bine.
Directorul executiv al Congresului Administrației Publice Locale declară că o situație mai complicată este în municipiile Bălți și Chișinău, care nu pot folosi instrumentele oferite de guvernare. Între timp cele două municipii au o presiune mare pe bugetele locale – în capitală cheltuielile respective numără 150 de milioane de lei în plus, iar la Bălți – 17 milioane de lei.
VIOREL FURDUI, directorul executiv al CALM: Probabil se consideră că ei din punct de vedere economic au mai mari posibilități, dar în general este un simț de puțină nedreptate și incorectitudine, pentru că într-adevăr banii care sunt în administrația publică locală sunt destinați anumitor proiecte. Noi trebuie să stopăm așa practică. Nu poți să vii cu inițiative, care fac cheltuială pentru administrația locală tot din contul lor. Dar decizia o ia cineva la nivel central.
De altă parte, vicepremierul Andrei Spînu, spune că lucrurile nu sunt atât de complicate cum sunt prezentate. El dă asigurări că, unele primării vor fi ajutate.
ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: O parte din primării, care au bugete își vor permite să achite, pentru că așa este corect, așa funcționează. Cele care nu-și permit a fost discutat în comisia paritară a Guvernului între administrația publică centrală și cea locală că, să prioritizeze salariile și la mijloc de an, atunci când se vor face evaluările bugetelor, dacă nu va fi suficient, atunci administrația publică centrală, sau ministerul Finanțelor va veni cu soluții în acest sens.
Potrivit unei hotărâri a Guvernului, de la 1 ianuarie curent toți bugetarii beneficiază de o majorare a salariului cu 1300 de lei. Creșterea salarială a fost operată pentru a ajunga funcționarii statului să facă față cheltuielilor majorate.
Exclusiv TV