Marcați
Capitală riscă să rămâne fără apă
26.01.2023, 17:34
Locuitorii din Capitală riscă să rămâne fără apă în robinete. Motivul sunt datoriile de milioane acumulate de întreprinderea Apă-Canal Chișinău” față de compania ”Premier Energy”. Pentru a nu admite creșterea datoriilor, furnizorul de energie electrică a elaborat un grafic de deconectare treptată a obiectivelor de consum, însă aplicarea acestuia a fost amânată până pe 1 februarie. Conducerea Capitalei califică această decizie drept o tentativă de falimentare a întreprinderii.

Potrivit primarului general al Capitalei, Ion Ceban din cauza că procesele de ajustare a costului serviciilor pentru apă și canalizare au fost tergiversate la maxim, iar pe de altă parte scumpirile pentru alte servicii de întreținere se țineau în lanț, ”Apă-Canal Chișinău” a acumulat datorii la consumul de energia electrică. Din acest motiv, în ultimele săptămâni, deja au fost deconectate opt puncte de importanță pentru întreprindere.

ION CEBAN, primarul general al Capitalei: ”Pentru două luni suma datoriei este de 78 de milioane de lei pentru energia electrică. Întreprinderea „Apă Canal” nu are acești bani în cont, dar achită eșalonat după posibilitate. Primăria Chișinău și așa a achitat pentru anul 2022 datoria de la ”Apă Canal” în sumă de 130 de milioane de lei, obligațiunile creditare pe care le-a acumulat din anii 2015. Am făcut tot posibilul pentru a atenționa toate instituțiile centrale, dar au întors spatele cei de la guvernare. Ajustările făcute recent la costurile pentru apă și canalizare de ANRE sunt: 1 - insuficiente, 2 - prea târziu au fost ajustate prețurile ce pune în dificultate situația actuală și poate duce la faliment. Plățile încă nu au reușit să vină chiar și cu acele majorări, iar astăzi riscul cel mai mare este că întreprinderea poate rămâne fără energie electrică fiind deconectată”.

La rândul său, furnizorul de energie electrică ”Premier Energy” a declarat într-un comunicat de presă că în pofida multiplelor notificări expediate către ”Apă-Canal Chișinău”, unele instituții de stat de profil și administrația publică locală nu au identificat soluții constructive de stingere a datoriei acumulate pentru energia electrică consumată, astfel datoria furnizorului de apă continuând să crească în fiecare zi.

”Datoria totală a ”Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat. Pentru neadmiterea creșterii în continuare a datoriilor, furnizorul de energie a propus elaborarea unor grafice de deconectare în evantai, astfel încât volumul total de energie electrică consumată să corespundă posibilităților de plată a ”Apă-Canal Chișinău”, se menționează în comunicatul ”Premier Energy”.

Furnizorul de energie electrică a mai precizat că sumele propuse de ”Apă-Canal Chișinău pentru achitarea în tranșe lunare sunt insuficiente, nu duc la micșorarea reală a datoriei și nici măcar nu acoperă consumul curent, ceea ce agravează situația deficitului de lichidități a furnizorului de energie. Prin urmare, riscul de a nu-și onora propriile obligații față de ”Energocom” și alte întreprinderi din sistemul energetic care prestează servicii pentru ”Premier Energy” este din ce în ce mai accentuat.

În acest context, premierul Natalia Gavrilița , declară că va cere o verificare a fondurilor de către întreprinderea municipală.

”Am aflat cu îngrijorare că există riscul să fie deconectată furnizarea apei către consumatorii din capitală. Voi solicita autorităților competente, inclusiv Inspecției financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor. Municipalitatea trebuie să îşi asume problemele cetățenilor, să găsească soluții la aceste probleme şi nu să caute pe seama cui să pună propriile eşecuri”, a scris șefa Cabinetului de miniștri pe pagina sa socială.

Amintim că anterior, furnizorul de energie electrică a deconectat mai multe obiective care nu au importanță strategică de la rețele. Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis majorarea tarifului la serviciile de apă și canalizare pentru consumatorii finali. Astfel, din această lună consumatorii din Capitală vor achita 15,3 lei/m3 pentru serviciile de serviciile de apă și canalizare, cu aproximativ 4,6 lei mai mult decât în decembrie 2022.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).