Marcați
Încă o sesizare care ține de indexarea pensiilor a fost depusă la Curtea Constituțională
26.01.2023, 16:16
Încă o sesizare care ține de indexarea pensiilor a fost depusă la Curtea Constituțională. De această dată autorii sunt deputații fracțiunii partidului politic Șor. Pentru a se face mai bine auziți, legislatorii și-au adus susținătorii în fața Parlamentului pentru un protest, care s-a transformat însă într-o ceartă cu oamenii legii.

Reprezentanții Partidului Șor declară că prin decizia autorităților de a indexa la 1 aprilie curent pensiile și prestațiile sociale cu aproximativ 15 la sută, este o încălcare a normelor constituționale.

MARINA TAUBER, deputatul fracțiunii PPȘor: Niciodată în istoria țării noastre nu a mai fost ca pensiile să fie indexate mai puțin decât inflația, dar în acest an pensiile vor fi indexate cu 14,1% în loc de peste 30% cum ar trebui să fie. Acest lucru se întâmplă pentru că cei din PAS nu au găsit bani pentru pensionary.

Deputata Marian Tauber și-a exprimat speranța că Înalta Curte va face dreptate oamenilor. Totuși, pentru a se face mai bine auziți, reprezentanții partidului Șor au planificat un protest în fața Parlamentului. Susținătorii formațiunii nu au fost lăsați, însă, de poliție, să treacă în apropierea Legislativului.

Solicitați de Exclusiv TV, șefa secției Comunitare a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, a declarat că, acțiunea stradală nu a fost autorizată pentru locația cerută de protestatari.

DIANA FETCO, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul IGP: ”Poliția nu a făcut altceva decât să țină cont de prevederile din dispoziția Primăriei Municipiului Chișinău. Atunci când organizatorii au depus declarația la primărie, li s-a adus la cunoștință contra semnătură că, această locație nu este disponibilă până la 31 ianuarie curent, în contrextul în care mai mulți oficiali străini vizitează țara noastră în această perioadă. Organizatorii însă nu s-au conformat. La asemenea evenimente, țin să precizez că, după competență poliția asigură și menține ordinea publică, nu stabilește locul desfășurării.”

Deputații partidului Șor nu sunt primii, care au venit la Curtea Constituțională cu a astfel de sesizare. La începutul săptămânii cu o adresare similară la Înalta Curte au venit și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

VLADIMIR ODNOSTALCO, deputatul fracțiunii BCS: ”Aproape 700 de mii de oameni nu vor primi acești bani. Dacă ne referim la pensiile medii în 2023 - 3.160 de lei, exact nu pot să vă spun, ca să nu dau greș, în contextul indexării mai mici, fiecare pensionar, în medie, nu va primi 500 de lei pe lună și mai mult de 6.000 de lei anual. Pur și simplu vor fi furați. Ei spun că nu sunt bani. Dar bani pentru Președinție sunt, majorări cu un milion, majorarea salariilor miniștrilor cu 8.000 de lei, au găsit bani pentru asta. Au alocat Ministerului Apărării 600 de milioane, au găsit bani pentru asta.”

Reprezentații Guvernului au declarat anterior în repetate rânduri că bugetul de stat nu va putea susține un coeficient de indexare a pensiilor și alocațiilor sociale egal cu nivelul inflației din acest an.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: ”Noi am ales indexul care considerăm că se potrivește cel mai bine în contextul anului curent. Întotdeauna Guvernul trebuie să asigure un echilibru. Adică trebuie să analizăm care este cadrul bugetar. Am avut politici puternice pentru majorarea pensiilor în 2021 și 2022. În același timp, putem indexa pensia cu 15% în acest an. Dar în același timp trebuie să păstrăm competitivitatea locurilor de muncă, trebuie să susținem familiile tinere, specialiștii tineri. Trebuie să ridicăm salariile și în sectorul bugetar și salariul minim l-am ridicat în sectorul bugetar și cel privat.”

Potrivit legislației, pensiile și prestațiile sociale se indexează odată pe an, la 1 aprilie, în bata nivelului inflației pentru anul trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2022 nivelul inflației a fost puțin peste 30 de procente. Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2023, în Republica Moldova erau peste 675 de mii de pensionari. Numărul acestora a crescut față de 1 ianuarie 2022 cu 726. Mărimea medie a pensiei în țara noastră este în acest an de 3.156 de lei.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).