Mai mulți jurnaliști din Republica Moldova, care activau la posturile de televiziune rămase fără licență, au protestat, astăzi, la București. Acțiunea a fost organizată cu scopul de a sensibiliza opinia publică și factorii de decizie din România în privința acțiunilor represive aplicate în privința mass-media. Ei susțin că nici într-o țară europeană nu au fost suspendate licențele de emisie din cauza diferențelor de opinie și au decis să depună petiții la mai multe instituții din țara vecină, pentru a cere sprijin.
Un grup de reprezentanți ai mai multor posturi de televiziune din Moldova, activitatea cărora a fost sistată, au mers la București, pentru a-și exprima nemulțumirea față de decizia autorităților din țara noastră.
ALEXEI LUNGU, jurnalist: ”Ceea ce se întâmplă, ceea ce fac, nu este metoda europeană. Eu nu am auzit în România să fie suspendată licența pentru o poziție critică în raport cu Guvernul. Nu am văzut în Uniunea Europeană să se închidă posturi care l-ar critica pe Macron, Ursula Vonder Lyne sau alți politicieni. Este ultima imagine a postului TV6 când au suspendat licența. Cam asta am pățit noi, ni s-a închis gura forțat de către cei de la Guvernare.”
La protest a participat și o jurnalistă din Ucraina, care s-a refugiat în Moldova din cauza războiului și s-a angajat un post de televiziune, rămas fără licență.
”Am fost șocată de faptul că motivul invocat de autorități pentru sistarea emisiei este propaganda rusă. Eu nu aș fi activat la un post de televiziune, care promovează războiul. Am fost șocată când a fost sitată licența de emisie, încălcând Constituția, legile țării fără niciun fel de explicații, fără niciun drept de apărare. În Republica Moldova sunt multe probleme despre care trebuie să vorbim și, pe de o parte, vorbim noi. Noi suntem cei care spunem ce se întâmplă.”
Solidari cu jurnaliștii din Republica Moldova s-au arătat și unii jurnaliști din România. Printre aceștia este Bianca Chivu, care activează la postul România TV.
BIANCA CHIVU, jurnalistă România TV: ”În România nu ne-am confruntat cu astfel de situații să fie ridicată licența pentru o publicație sau un post de televiziune în astfel de situații. În același timp, Consiliul Audiovizualului al nostru vine cu argumente, însă, așa cum am mai spus, fiecare jurnalist are libertatea de a exprima punctele de vedere ale tuturor părților.”
În data de 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis suspendarea a șase posturi de telelviziune. Este vorba de Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Potrivit CSE, decizia a fost luată în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale.
Exclusiv TV