Marcați
Servicii mai accesibile pentru diasporă
25.01.2023, 17:25
Moldovenii aflați peste hotare își vor putea comanda pașapoartele la adresele pe care le au în străinătate. Totodată, actele vor fi plătite electronic, prin intermediul serviciului MPay. Programul este testat acum în patru consulate, iar în scurt timp va fi extins în toate ambasadele Republicii Moldova de peste hotare.

Guvernul a aprobat o decizie prin care au fost legalizate plățile către Agenția Servicii Publice pentru serviciile prestate prin intermediul secțiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare.

MIRCEA EȘANU, directorul ASP: Cetățenii noștri care vin să comande acte de identitate, la această etapă pașaportul, în secțiile consulare, vor putea plăti cu cardul prin intermediul serviciilor MPay și comanda livrarea actelor direct la domiciliul indicat în procesul de solicitare a actului. Noi avem circa 50-60 de mii de cetățeni care anual solicită acte de identitate prin intermediul secțiilor consulare.

În prezent, programul este testat în patru misiuni diplomatice și oficii consulare ale ministerului Afacerilor Externe cu sediile în România (București), Austria (Viena), Suedia (Stokholm) și Ungaria (Budapesta).

Totodată, autoritățile intenționează să extindă programul și asupra altor acte și certificate necesare conaționalilor noștri din diaspora.

În același timp, Guvernul a aprobat o altă propunere a Agenției Servicii Publice, care ține de neperceperea taxelor pentru actele comandate prin intermediul sistemului electronic pentru unele categorii de solicitanți.

MIRCEA EȘANU, directorul ASP: Noi avem servicii pe care le prestăm înlesnite pentru pensionari, persoane cu dizabilități printre care certificate, acte confirmative inclusive le oferim acestor persoane cu titlul gratuit. Paradoxal, în regim electronic noi ar fi trebuit să încasăm plăti. Astăzi propunerea noastră este să modificăm hotărârea de Guvern tocmai ca să armonizăm legislația astfel ca cele electronice tot să fie acordate gratuit.

Proiectul Hotărârii Guvernului cu respectivele urmează să intre în vigoare odată cu publicarea acestuia în „Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).