Marcați
Miezul de nucă este tot mai ieftin
25.01.2023, 16:44
În acest an, oamenii care își duc producția la punctele de colectare din Capitală primesc doar 70 de lei pentru un kilogram, aproape de două ori mai puțin față de anul trecut. Colectorii spun că motivul ar fi tensiunea provocată de război, dar și pandemia de COVID-19. Chiar dacă au un câștig modest, locuitorii țării spun că nu au de ales, pentru că au nevoie de bani.

În apropierea Pieței Centrale din Capitală poți zări mai mulți cumpători de miez de nuci, care își așteaptă clienții. Astăzi oferta nu era prea mare, dar nici prețurile oferite sunt deloc atractive. Cumpărătorii miezului de nucă dau vina pe situația din regiune.

Astfel, oamenii care aduc miezul de nucă la punctele de colectare primesc maximum 70 de lei pentru un kilogram. Dacă producția este de o calitate mai inferioară, prețul este de două ori mai mic. Chiar și în acest condiții, cumpărătorii de nuci spun că nu duc lipsă de clienți.

Ofertanții de miez declară același lucru. Acest bărbat a cules nucile din cei cinci pomi pe care îi are în grădină. El spune că prețul este mic, dar nu are o alegere.

În același timp, cu ridicata prețul unui kilogram de miez de nucă variază în piața centrală între 100 și 220 de lei. Vânzătorii au refuzat să vorbească în fața camerei video, însă într-o discuție particulară cu reporterul Exclusiv TV au recunoscut că nu prea au cumpărători la acest produs. Acest lucru este confirmat și de puținii cumpărători, care mai dau pe la tarabele cu miez.

Produsul de la populație se cumpără ieftin nu doar în Capitală. În orașul Bălți, cei care au strâns din toamnă nuci pentru a face în lunile de iarnă un venit în plus, nu câștigă decât 60 de lei pentru un kilogram de miez de calitate.

În Moldova, livezile de nuci ocupă o suprafaţă de peste 26 de mii de hectare, iar 95 la sută din producţie este vândută peste hotare. Este vorba de Franța, Austria, Germania și Țările de Jos.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).