Marcați
Moldova ar putea primi un ajutor financiar suplimentar din partea Uniunii Europene
25.01.2023, 14:12
Republica Moldova ar putea primi un ajutor financiar suplimentar în valoare de 145 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. O decizie în acest sens urmează să fie aprobată de Parlamentul european și de țările comunitare. Fondurile sunt planificate pentru susținerea sectoarelor economic și energetic ale țării, anunță președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ajutorul suplimentar din partea Uniunii Europene are drept scop să sprijine economia, care a fost grav afectată de consecințele războiului din Ucraina și criza energetică.

"Suntem solidari cu Moldova, în timp ce undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să afecteze țara. Astăzi ne propunem să suplimentăm asistența macrofinanciară pentru Moldova cu 145 de milioane de euro. Acest lucru va sprijini foarte mult economia și securitatea energetică a țării", - susține președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Din suma totală de 145 de milioane de euro, 45 de milioane vor fi acordate sub formă de grant, iar altele 100 de milioane de euro vor reprezenta un împrumult în condiții de finanțare favorabile. Ajutorul este planificat în două tranșe, care ar putea ajunge în trezorăria Republicii Moldova în ultimele două trimestre ale anului. Asistența este, însă, condiționată de reformele în economie, consolidarea statului de drept, securitatea energetică şi progresele în combaterea corupţiei. Această asistență macrofinanciară face parte din angajamentul mai larg al Uniunii Europene cu partenerii vecini și cu partenerii de extindere și este concepută ca un instrument excepțional de răspuns la criză. Propunerea comisiei urmează să fie aprobată de Parlamentul European și țările membre ale Uniunii Europene.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).