Marcați
Anatolie Nosatîi: Nu există pericol pentru securitate
25.01.2023, 13:55
În pofida războiului din Ucraina, riscuri iminente pentru schimbarea situației de securitate în Republica Moldova nu există. Asigurările au fost date de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. De asemenea, el a menționat că spațiul aerian al țării noastre va rămâne deschis, iar anumite măsuri vor fi luate, la necesitate, în funcție de evoluția situației în regiune.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat în cadrul unei emisiuni online că, în prezent Republica Moldova este într-o poziție mult mai bună, decât la începutul războiului.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: Pericol iminent de schimbare a situației pentru Republica Moldova nu există de aceea că într-adevăr, datorită sacrificiului, eroismului și devotamentului poporului ucrainean, Republica Moldova astăzi este într-o situație mult mai bună decât a fost, să spunem, în luna februarie sau martie. Lupte foarte crâncene se duc acum mult mai departe de noi și ceea ce ne permite nouă să apreciem jertfirea poporului ucrainean. Ne face pe noi să atragem atenția cuvenită la fortificarea domeniului de securitate și apărare. Să menținem acea stabilitate în societate. Să nu dăm voie dezinformării și manipulării opiniei publice la capitolul acesta de securitate.

Oficialul a subliniat că în pofida incidentelor cu rămășițele de rachetă căzute pe teritoriul țării noastre, pericole pentru securitatea nu există, iar spațiul aerian va rămâne în continuare deschis.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: Închiderea spațiului aerian ar perturba pe deplin traficul aerian de care depind foarte mult cetățenii din Republica Moldova. Totodată, depind și multe ajutoare materiale care vin prin diferite programe, inclusiv pentru refugiați. Vreau să spun că la acest subiect noi monitorizăm atent situația și în depedență de evoluția situației vor fi întreprinse toate măsurile pentru asigurarea securității așa cum a fost făcut anterior.

În același timp, Anatolie Nosatîi a declarat că situația se monitorizează atent, iar în funcție de evoluția situației, în caz de necesitate vor fi întreprinse măsuri.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: Despre pericolele și amenințările din spațiul aerian cunoaștem din timp și acționăm în conformitate cu protocoalele stabilite. Noi avem viziune, avem radare, dar aici sunt niște întrebări tehnice. Cu regret toate sistemele acestea de atac - rachete, bombe de aviație, în ultima perioadă sunt foarte avansate. Unele din ele este imposibil de detectat cu acele sisteme care sunt la noi în armată, de aceea noi ne dorim să îmbunătățim situația cu niște sisteme noi, care ar face față la aceste noi sisteme aeriene.

Bugetul alocat Ministerului Apărării al Republicii Moldova pentru anul 2023 este de aproximativ 1,7 miliarde de lei, în creștere cu circa 650 de milioane de lei față de 2022.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).