Marcați
Rezultatul perchezițiilor la AIPA
24.01.2023, 17:21
Descinderi matinale astăzi la mai multe reprezentanțe a Agenției pentru Intervenții și Plăți în agricultură din țară. Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție anunță că ar fi vorba despre 26 de cauze penale privind abuzul de putere, corupere pasivă sau activă, tafic de influență și spălare de bani. În dosare sunt vizați atât angajați ai AIPA, cât și primari și reprezentanți ai societăților comerciale. Aceștia sunt suspectați că și-ar fi oprit 10 la sută din fondurile oferite beneficiarilor contrar prevederilor legale. Suma prejudiciilor este de milioane de lei.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a declarat că în urma perchezițiilor au fost reținute șase persoane. La rândul său, directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu a menționat că activitățile efectuate țin de mai multe episoade care s-au petrecut în ultimele luni ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte de subvenționare.

IULIAN RUSU, directorul Centrului Național Anticorupție: Am depistat întâi de toate o schemă prin care 10 la sută din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite mijloace sau forme ascunse către funcționari din cadrul AIPA prin intermediul și persoanelor interpuse. Aceste sume ajungeau până 150 de mii de lei per contract seu subvenționare.

Doar într-un sigur episod investigat de procurori prejudiciu provocat de unii funcționari ai Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură se ridică la peste trei milioane de lei.

Potrivit șefului CNA, Iulian Rusu, schemele de sustragere a fondurilor destinate subvenționărilor în agricultură erau aplicate cu ajutorul persoanelor din afara AIPA. În rezultatul perchezițiilor au fost ridicate sume mari de bani, dar și bunuri ale suspecților.

Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au promis să vină cu mai multe detalii pe parcursul anchetei.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).