Marcați
Pomii de Crăciun, pregătiți de reciclare
24.01.2023, 17:18
Aproape 500 de pomi de Crăciun au fost colectați până acum de serviciile municipale specializate. Brazii au fost preluați de la platformele de colectare a deșeurilor menajere, pentru a fi tocați. Ulterior, rumegușul va fi utilizat ajunge îngrășăminte organică pentru plantele de pe răzoarele din oraș. Cei care încă nu au scos pomii după sărbători, sunt îndemnați în continuare să nu-i arunce în tomberoanele destinate deșeurilor menajere.

Reprezentanții Direcției Generale Locativ-Comunală și Amenajare a Captalei declară că, după ce vor fi colectați, brazii vor fi transportați centralizat la platforma de deșeuri biodegradabile unde vor fi tocați, iar rumegușul va fi utilizat pentru compost organic. Acesta va fi utilizat de către specialiștii din cadrul Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi în calitate de îngrășământ organic pentru plante și pentru fertilizarea solului.

VASILE EFROS, șef de secție, Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare: ”Noi toți pomii de Crăciun îi strângem separat și îi ducem pentru reciclare prin tocare, pentru a face rumeguș care, ulterior, se folosește inclusiv la compost sau la unele zone verzi din oraș. După sărbători, din data de 16 ianuarie, am început procesul și, din câte cunosc, la depozit vreo 500 de brazi deja au ajuns acolo.

În pofida îndemnului autorităților de a depozita brazii doar în locurile special amenajate, mai sunt locuitori ai capitalei, care nu țin cont de aceste recomandări.

VASILE EFROS, șef de secție, Direcția Generală Locativ-Comunală și Amenajare: ”Chiar și astăzi eram în teren, pe sectorul Ciocana, unii au aruncat la locul de joacă pentru copii, alții la un teren de sport. E lipsă de responsabilitate din partea locuitorilor, dar noi facem apel permanent ca să fie puși în mod organizat grămadă, ca mai ușor să fie procesul de colectare și de transmitere la reciclare.”

În alte țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, pomii de Crăciun sunt colectați pentru generare de electricitate, ori sunt depozitați în păduri pentru a se transforma în adăpost pentru animale mici. În Paris, pomii de Crăciun sunt utilizați pentru îngrășăminte la copacii din parcuri, iar în unele orașe din Federația Rusă, aceștia devin hrană pentru animalele din gradina zoologică.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).