Din 1 ianuarie, taxa pentru alimentația copiilor în grădinițe a fost majorată de la 34 de lei și 50 de bani până la 40 de lei și 80 de bani pentru o zi. Astfel, părinții vor scoate din buzunar aproximativ 280 de lei pe lună, iar restul sumei va fi compensată din partea autorităților. Potrivit managerilor instituțiilor preșcolare, această majorare le va permite să facă achiziții de produse conform meniului și în același timp să nu acumuleze datorii.
Directorul grădiniței nr.25 din sectorul Râșcani al Capitalei, Angela Mihailova a declarat că majorarea sumei pentru alimentația copiilor va permite de acum încolo respectarea meniului model elaborat de Centrul de Sănătate Publică Chișinău. Totuși, în prima lună a acestui an vor exista unele abateri de la normele preconizate din motiv că deocamdată nu au fost încheiate toate contractele necesare cu furnizorii de alimente.
Angela Mihailova recunoaște că până la majorarea ratei de finanțare, respectarea meniurilor model au fost o adevărată provocare pentru instituțiile preșcolare.
ANGELA MIHAILOVA, directorul grădiniței nr. 25 din capitală: Pentru a nu ne abate de la normele naturale, dar și de a îndeplini normele financiare erau nevoiți uneori, dacă de exemplu, era 100 de grame de carne pentru copil, noi dădeam 80. Ou era în coptură 3-4, noi încercam să facem media, adică să ieșim la suma necesară, să nu depășim suma, să nu putem nici părinții în cheltuială, fiindcă vă dați bine seamă că trebuiau tot să suporte părinții. Noi am încercat ca părinții să achite aceeași sumă care a fost.
Chiar dacă încă nu au toate contractele de achiziție semnate, instituțiile preșcolare încearcă să respecte la maximum meniul prevăzut pentru această perioada a anului. Înainte de a ajunge pe masa copiilor, toată mâncarea gătită este verificată de asistenta medicală, pentru a corespunde tuturor normelor de preparare.
Asistenta medicală, Natalia Iorganji spune că activează în grădinița nr.25 din capitală peste cinci ani și în practica ei s-a întâmplat doar o singură dată ca bucatele preparate să nu corespundă normelor sanitare. Potrivit ei, era vorba de un terci în care laptele s-a închegat, de aceea nu a fost pus pe masa copiilor.
În capitală sunt 129 de grădinițe care sunt frecventate de aproximativ 38 mii de copii.
Exclusiv TV