Marcați
Directoarea CNAMUP a demisionat
24.01.2023, 16:26
Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească este o căpușă, susținută de clanuri de familie, care primesc salarii grase fără ca unii angajați să se prezinte la serviciu. Declarația aparține ministrului Sănătății, Ala Nemerenco. Demnitara a anunțat că diectorul suspendat al instituției, Natalia Catanoi, a demisionat, însă presupusele ilegalități din cadrul Centrului vor fi în continuare investigate de o comisie de anchetă.

Pe data de 16 ianuarie, directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Natalia Catanoi, anunța că ar fi suspendată din funcție de conducerea ministerului Sănătății fără motiv. Funcționara, susținută de mai mulți subalterni, se declara dezamăgită de politicile superiorilor săi.

NATALIA CATANOI, directoarea CNAMUP: ”Atunci când am mers să candidez pentru postul respectiv, am mers pentru oameni, pentru că colegii m-au rugat să fac lucruri frumoase, lucruri bune pentru serviciul nostru. Și am avut toată încrederea că, în sfârșit, au venit oameni care vor promova tinerii specialiști, care vor permite să facem lucruri frumoase. Nu a fost să fie. Asta este. Eu îmi cer scuze că spun, dar astea sunt ”vremurile bune”.

În același timp, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, declara că are motive pentru această demisie, dar că va veni cu detalii mai târziu. Conducerea Centrului era acuzată inclusiv de faptul că ar fi acționat în afara protocoalelor medicale și în cazul tânărului de 22 de ani, care a fost prima victimă a virusului gripal.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: ”Când mă refer la management, mă referl la felul cum este gestionată o instituție și calitatea serviciilor medicale oferită în fiecare instituție medico- sanitară publică iar CNAMUP este o astfel de instituție este reponsabilitatea directorului. Atunci când avem o calitate mai joasă, când în instituție nu se schimbă prea multe lucruri, când toate schemele se derulează așa cum au fost înainte întrebarea este întâi și întâi către director. Deci inclusiv analizăm acest caz de deces care s-a întâmplat cu acest tânăr de 22 de ani în urma gripei și lucrurile nu sunt chiar bune acolo, o să venim cu explicații. ”

Deși acum o săptămână, Natalia Catanoi declara că nu se va lăsa intimidată de factorii de decizie și că va contesta suspendarea sa din funcție, astăzi ministrul Ala Nemerenco anunță că aceasta și-a prezentat demisia benevol, care a fost acceptată. Ministrul Sănătății a adăugat că în pofida acestei demisii, investigarea unor presupuse ilegalități din cadrul instituției va continua.

”Comisia de anchetă însă își va continua activitatea. Procesul nu s-a încheiat aici, cu o cerere de demisie. Cetățenii care plătesc contribuția în sistemul de asigurări medicale au dreptul să cunoască unde și cum sunt utilizați banii lor și cum în această instituție activau/activează și acum în aparatul administrativ, și nu doar, în diferite funcții familii și clanuri întregi - de la mame, tați, la copii, bunici, gineri, cumnați, soți, soții, nepoți, etc. Mulți dintre ei nici nu se arătau la serviciu. Lucrau în alte instituții și cumulau la CNAMUP. În vară existau și consilieri în cancelarie. Consilieri ai consilierilor. Cu salarii grase. O direcție de relații externe, de parcă instituția e minister de externe. Una de comunicare. Alta de relații cu presa. Asta nu e să îngheți pe UAZ la solicitare… Toți cei care ați dus-o bine ani de zile, pregătiți-vă să întoarceți banii inapoi. Stat în stat acest CNAMUP. De fapt o căpușă”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa socială.

Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească are un colectiv de aproape 6.000 de angajați și un buget de peste un miliard de lei, iar instituția s-a făcut renumită prin mai multe dosare de corupție deschise în perioada 2017-2018 directorului de atunci Boris Golovin. Natalia Catanoi a preluat funcția de director al instituției în data de 1 iunie 2022.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).