Marcați
Socialiști au mers la Curtea Constituțională cu o nouă sesizare
23.01.2023, 18:18
Deputații socialiști au mers, astăzi, la Curtea Constituțională cu o nouă sesizare. Parlamentarii cer verificarea legalității unei decizii a Guvernului care prevede indexarea din 1 aprilie a pensiilor și alocațiilor sociale cu 14,4 la sută, în condițiile unui nivel al inflației de două ori mai mari. Semnatarii sesizării susțin că aplicarea acestei hotărâri va duce la o sărăcire și mai mare a populației, care este afectată de scumpiri, în special la produsele alimentare și resursele energetice.

Potrivit deputaților socialiști, indexarea pensiilor și a alocațiilor sociale cu un coeficient mai mic decât cel al nivelului anual al inflației ar fi contrară legii privind sistemul public de pensii.

VLADIMIR ODNOSTALCO, deputatul fracțiunii BCS: Acest lucru se întâmplă pentru prima dată de la intrarea în vigoare a legii nr. 156, când statul nu indexează pensiile la nivelul complet al inflației. Repet: este pentru prima dată. Niciun Guvern nu și-a permis vreodată să facă acest lucru. Norma de indexare a pensiei la nivelul inflației a fost promovată chiar de deputații PAS, în decembrie 2021. Acum, aceiași deputați au solicitat modificarea propriilor decizii.

Potrivit lui Vladimir Odnostalco, pensionarii sunt cei mai afectați de nivelul mare al inflației, deoarece aceștia au un venit mic, pe care-l cheltuie integral la achitarea facturilor și procurarea unui coș minim de produse alimentare.

Reprezentații Guvernului au declarat anterior în repetate rânduri că bugetul de stat nu va putea susține un coeficient de indexare a pensiilor și alocațiilor sociale egal cu nivelul inflației din acest an. Premierul Natalia Gavrilia a declarat, săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni tv, majorarea plăților pentru pensionari se va face la nivel de aproximativ 15 procente, care a fost considerată cea mai potrivită marjă în condițiile bugetare actuale.

Potrivit legislației, pensiile și prestațiile sociale se indexează odată pe an, la 1 aprilie, în bata nivelului inflației pentru anul trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2022 nivelul inflației a fost puțin peste 30 de procente. Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2023, în Republica Moldova erau peste 675 de mii de pensionari. Numărul acestora a crescut față de 1 ianuarie 2022 cu 726. Mărimea medie a pensiei în țara noastră este în acest an de 3.156 de lei.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).