Marcați
Alimentația în grădinițe s-a scumpit
23.01.2023, 17:27
Pentru luna ianuarie, părinții vor plăti cu 2 lei și 10 bani mai mult pentru fiecare zi de alimentație a copiilor lor. Șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei, Andrei Pavaloi, susține că scumpirea a fost operată de Executiv. În același timp, Guvernul nu a explicat încă motivul acestei decizii.

ANDREI PAVALOI, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei: Componentele din care se constituie prețul de alimentare pentru un copil în grădiniță pentru o zi este compus din trei elemente. Este vorba de transferul de la bugetul de stat, mijloacele alocate de către Primăria municipiului Chișinău și resursele colectate de la părinți. Or, în conformitate cu hotărârea de Guvern din 1993, părinții sunt obligați conform acestei hotărâri de Guvern să achite un preț de 50 la sută din ceea ce alocă sau ceea ce vine din transferul de stat.

Potrivit noilor prevederi, din 1 ianuarie curent costul alimentației în grădinițe pentru o zi constituie 40 de lei și 80 de bani, dintre care 25 de lei și 20 de bani sunt alocați din bugetul de stat, trei lei din partea Primăriei Chișinău și 12 lei și 60 de bani achită părinții.

ANDREI PAVALOI, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei: În anul 2022 prețul pentru alimentație a fost de 34,50, iar din transferul de la bugetul de stat erau 21 de lei. Atunci conform ordinului comun, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerul Finanțelor din 28 decembrie 2022, începând cu 1 ianuarie, Guvernul a majorat prețul pentru alimentație de la 21 de lei la 25,20, respectiv conform acelei hotărâri de Guvern, părinții urmează să achite jumătate din cei 25,20. Or, anterior părinții achitau 10 lei și 50 de bani pentru o zi, iar la ziua de astăzi sau începând cu 1 ianuarie se achită 12 lei și 60 de bani.

În același timp, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei a menționat că responsabil de majorarea acestei taxe este Guvenul, deși anterior autoritățile municipale în repetate rânduri au cerut creșterea finanțării pentru alimentația în grădinițe, din cauza prețurilor mari la produsele alimentare.

ANDREI PAVALOI, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei: Vreau să menționez faptul că acest lucru nu a fost făcut sau majorat de către Primăria municipiului Chișinău, dar avem hotărârile de Guvern și ordinul Ministerului Finanțelor și a Educației prin care a fost majorat transferul de la bugentul de stat și automat s-a majorat și prețul achitat de către părinți.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).