Declarație criticată la Chișinău
23.01.2023, 16:57
Republica Moldova urmează să decidă dacă se poate apăra singură, sau trebuie să renunțe la statutul de neutralitate. Declarația a fost făcută de președintel țării, Maia Sandu, într-un interviu acordat săptămâna trecută în marja forumului de la Davos. Anunul șefei statului a stârnit un val de critici la Chișinău, iar opoziția parlamentară cere organizarea alegerilor anticipate.
Într-un interviu acordat portalui politico.eu, Președintele Maia Sandu a fost abordată de jurnaliști privind o eventuală aderare a Republicii Moldova la blocul miliar NATO. Deși nu a pronunțat denumirea blocului, șefa statului nu a exclus conlucrarea cu o alianță mai mare.
„Acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a declarat Maia Sandu.
Declarația Președintelui țării a fost criticată la Chișinău.
”PSRM condamnă declarația lui Sandu precum că Republica Moldova ar putea renunța la statutul său de neutralitate permanentă. Nimeni nu i-a dat Maiei Sandu mandatul să facă asemenea declarații. Neutralitatea este o valoare de bază a societății noastre și subiect al consensului național. Potrivit tuturor sondajelor de opinie, majoritatea covârșitoare a cetățenilor noștri susțin statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Această guvernare trebuie să plece. Partidul Socialiștilor declară că nu are încredere în președinte, guvern și majoritatea parlamentară și insistă asupra organizării alegerilor prezidențiale și parlamentare anticipate”, se menționează într-o declarație a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.
De aceeași părere este și partidul parlamentar Șor. Liderul formațiunii, Ilan Șor presupune că prin astfel de decizii Republica Moldova ar putea fi atrasă în război, deoarece o eventuală renunțare la statutul de neutralitate ar putea avea consecințe prin decizii drastice din partea partenerilor estici ai țării noastre. Republica Moldova cooperează cu Alianța Nord – Atlantică din 1997 și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.
Exclusiv TV