Marcați
Proprietarii automobilelor cu numere străine au organizat acțiuni de protest
23.01.2023, 16:42
Proprietarii automobilelor cu numere străine de înmatriculare nu sunt de acord cu noile restricții, intrate în vigoare de la 1 ianuarie curent, prin care nu pot rămâne pe teritoriul Republicii Moldova cu unitățile lor de transport mai mult de 180 de zile pe an. Aceștia au organizat în zilele de week end acțiuni de protest pentru a se face auziți de autorități. Mai mult, șoferii care au astfel de automobile au semnat o petiție pe numele premierului Natalia Gavrilița prin care cer extinderea termenului de aflare în țara noastră a mașinilor cu numere străine. Guvernul promite să examineze revendicările protestatarilor.

Un nou protest al proprietarilor mașinilor cu numere de înmatriculare în afara țării a fost organizat în Capitală pe 22 ianuarie. Protestatarii se declară indignați de noul regulament, care le dă un termen de 180 de zile în timp de 12 luni în care pot circula cu automobilele lor pe drumurile din țară.

Participanții la protest au semnat o solicitare comună pe numele premierului Natalia Gavrilița, care conține mai multe revendicări. Semnatarii propun revenirea la situația anterioară, când conducătorii auto care dețin permis de conducere în țara în care este înmatriculat automobilul lor se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile, dar nu mai mult de trei ani. În aceeași solicitare, semnatarii propun stabilirea unui termen maxim de un an pentru aflarea autoturismului pe teritoriul țării noastre, cu obligarea de scoatere a acestuia. Însă acest termen trebuie să fie recalculat, în opinia lor, la fiecare intrare nouă a automobilului pe teritoriul Republicii Moldova în cazul șoferilor, care dețin permis de conducere din aceeași țară în care este înmatriculată mașina. În aceeași scrisoare, semnatarii cer impunerea unui impozit auto unic anual, sau taxă pe valoarea automobilului în vamă, cu excluderea accizului pentru importul automobilului, în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Aliona Jignea, a declarat pentru Exclusiv TV că solicitarea transmisă de protestatari va fi examinată.

ALIONA JIGNEA, purtătoarea de cuvânt a Guvernului: Cancelaria de Stat a înregistrat astăzi, 23 ianuarie, solicitarea comună a unui grup de inițiativă privind introducerea mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea urmează să fie examinată în decurs de 5 zile, ulterior, remisă instituțiilor competente. Petiționarii vor fi informați referitor la procedura de examinare a solicitării.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, pe teritoriul Republicii Moldova sunt în jur de 192 de mii de mijloace de transport cu numere de înmatriculare străine.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).