În fiecare zi, o femeie din țara noastră este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare două zile alta moare din cauza acestei maladii. Anual, numărul deceselor ajunge la aproape 160. Medicii avertizează că acest tip de cancer poate fi prevenit, dar și tratat în peste 90 la sută din cazuri, dacă este depistat în stadii incipiente. Testul citologic și vaccinarea împotriva virusului Papiloma uman sunt cele mai eficiente metode de protecția împotriva bolii, atenționează specialiștii.
Investigațiile de prevenire a cancerului de col uterin se fac în clinicile de sector și sunt gratuite. Specialiștii susțin că rata de adresare la medicul de familie privind efectuarea screeningului citologic a crescut în ultimii ani de la 25 la sută la 54 la sută.
Totuși, încă mai sunt femei care evită să facă acest test din diferite motive, inclusiv din frica de a auzi diagnoza. De asemenea, sunt multe familii care refuză să-și vaccineze fetițele împotriva virusului papiloma uman, acesta fiind cauza principală a apariției cancerului de col uterin. Diana și fiica ei Emilia nu fac parte din această categorie. Nu au stat mult pe gânduri atunci când le-au propus să se vaccineze. Spun că s-au informat despre serul utilizat în țara noastră și au încredere în el.
Pentru a informa femeile din țară despre importanța efectuării screeningulului citologic și a vaccinării, pentru al 11-lea an consecutiv, autoritățile au lansat Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Pentru prima dată, campania a fost desfășurată împreună cu Platforma Femeilor Deputate din Parlament, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru populație, OMS și UNICEF.
NATALIA PLUGARU, reprezentanta adjunctă a Fondului ONU pentru Populație: Sistemul de sănătate este pregătit. Acum, este important să venim cu mesaje de îndemn pentru toate femeile din Republica Moldova să facă acel test citologic o dată la trei ani, este gratuit și este la medicul de familie. Pentru că a fost demonstrat și este dovedit că screening-ul și testarea odată la trei ani, împreună cu vaccinarea în adolescență, sunt cele mai eficiente metode pentru a preveni cancerul de col uterin.
Pentru a preveni numărul mare de vieți pierdute din cauza cancerului de col uterin, ministerul Sănătății a stabilit un obiectiv optimist pentru următorii șapte ani.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: Fiecare țară, inclusiv Republica Moldova, în 2030 trebuie să ajungă ca 90% din femeile cu stări precanceroase să fie tratate și 50% din cele care au o formă de cancer de col uterin evaziv, să fie gestionate. 70% să fie supuse unui test citologic de înaltă performanță, cel puțin, de două ori pe parcursul vieții, până la 35 și până la 45 de ani. Și 90% din fetițe cu vârsta de până la 15 ani să fie vaccinate împotriva virusului Papiloma uman.
Potrivit statisticilor oficiale, anual, în Republica Moldova, sunt înregistrate între 300 și 350 de cazuri noi de cancer de col uterin. Vaccinul împotriva HPV este pus la dispoziția fetelor începând de la vârsta de 10 ani, pentru a le proteja de riscul de cancer de col uterin, atunci când vor fi mari. Serul este folosit în peste 70 de țări.
Exclusiv TV