Marcați
Scumpiri importante pe piața carburanților
23.01.2023, 15:22
Benzina vândută la pompă depășește din nou prețul de 25 de lei pentru un litru. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susține că se atestă o creștere accentuate a cotațiilor Platts la produsele petroliere. Acest proces are loc în contextul așteptărilor pieței în privința intrării în vigoare a deciziei Uniunii Europene de a renunța la produsele petroliere derivate din petrolul rusesc.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stanilit pentru ziua de marți, 24 ianuarie in preț de 25 de lei și 2 bani pentru un litru de benzina COR 95, sau cu 22 de bani mai mult decât astăzi. Motorina se scumpește cu 17 bani și va costa mâine 24 de lei și 69 de bani pentru un litru.

Potrivit regulatorului de pe piața carburanților, de vine să face creșterea accelerată a cotațiilor Platts la produsele petroliere, generate de deciziile Uniunii Europene. ANRE reamintește că, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, începând cu 5 februarie urmează să intre în vigoare o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc. În opinia experților străini, o stabilizare a pieței regionale a produselor petroliere ar putea surveni doar după o rearanjare a surselor de producție și a lanțurilor logistice care să acopere necesitățile de carburanți în statele europene reieșind din noile condiții generate de agresiunea militară rusă în Ucraina. Prin urmare, în cadrul ultimei sesiuni, cotația Platts la benzină a ajuns la aproximativ 900 de dolari per tonă, iar la motorină - aproximativ 980 de dolari per tona, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele 10 săptămâni.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).