Marcați
Gavrilița cere verificări la toate silozurile din țară, după incendiile de la Giurgiulești
23.01.2023, 14:14
Pompierii și salvatorii luptă în continuare cu incendiul izbucnit la finele săptămânii trecute în Portul Internațional Liber Giurgiulești. În zona a fost adusă tehnica grea pentru a da jos un rezervor cu șrot de floarea soarelui. Decizia a fost luată pentru a permite pompierilor să asigure operativ stingerea focului. Între timp, premierul Natalia Gavrilița cere explicații privind cauza izbucnirii focului. Compania care gestionează silosurilor susține că va dezasambla toate rezervoarele, pentru a preveni pe viitor repetarea unor astfel de incidente.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că, pompierii lucrează astăzi la stingerea focului, după ce rezervorul a fost prăbușit controlat. Potrivit instituției, flăcările nu sunt un pericol pentru viața locuitorilor din zonă.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă al IGSU: ”Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au continuat misiunea de asigurare a securității anti-incendiare din Portul Internațional Liber Giurgiulești în urma prăbușirii controlate a rezervorului numărul doi. Pe parcursul nopții la fața locului a activat un post de pompieri care au efectuat acțiuni de lichidare a incendiului în urma dezmembrării contrucției silosului. Totodată angajații Inspectoratului au asigurat permanent siguranța anti-incendiară a obiectivului. Pe parcursul zilei de astăzi, tehnica grea va efectua în continuare dezasamblarea construcției silosului pentru ca pompierii să continue misiunea de stingere. În urma intervenției salvatorilor și pompierilor aflați la fața locului nu există riscuri pentru oameni și nici pentru infrastructura obiectivelor din zonă. Acțiunea de stingere și asigurare a securității anti-incendiare va continua.”

În același timp, șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, s-a arătat indignată de situația din zona Portului Giurgiulești și a cerut tuturor instituțiilor responsabile investigheze cauzele incendiilor pentru a soluționa problema cât mai repede.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Este inacceptabil ca oamenii să sufere din cauza iresponsabilității unor agenți economici. La începutul săptămânii trecute am cerut tuturor ministerelor responsabile să investigheze rapid cauzele incendiilor repetate de la silozurile din portul Giurgiulești și să dispună măsurile necesare pentru înlăturarea consecințelor și prevenirea incidentelor de acest fel pe viitor. Am cerut și cercetarea motivelor neimplementării la timp a concluziilor anterioare ale comisiilor interministeriale din ultimele luni ale anului trecut. Instituțiile statului continuă să lucreze și vor veni cu informații adiționale. Orice încălcări în procesul de construcție și exploatare vor fi sancționate conform legii, iar consecințele pentru oamenii din zonă, care au de suferit, dar și pentru mediu, trebuie să fie despăgubite. În contextul celor întâmplate, voi dispune verificări la toate silozurile din țară pentru a evita astfel de incidente pe viitor".

Drept răspuns la declarația premierului Natalia Gavrilița, grupul ”Trans-Oil Group”, care este proprietarul, operatorul și investitorului general al Portului Internațional Liber Giurgiulești, susține că, ”incendiul s-a produs doar la silozurile de depozitare ale unei companii private și nu a provocat răniți sau decese".

Declarația Trans-Oil Group: "Totodată, incidentul nu a afectat traficul feroviar din port și nu a provocat daune de mediu sau de altă natură dincolo de facilitățile de depozitare. Pentru a fi absolut siguri că orice posibilă problemă în proiectarea sau asamblarea acestor silozuri niciodată nu vor provoca un incident similar, conducerea a decis să dezasambleze definitiv silozurile. În plus, conducerea Trans-Oil se angajează într-o cooperare deplină și transparentă cu orice instituție subordonată Guvernului Republicii Moldova pentru a se asigura că nu va mai exista riscul provocării unui incident similar la niciunul dintre activele Grupului Trans-Oil și că probabilitatea unui astfel de incident este eliminat".

În același timp, ministerul Mediului dă asigurări că, în raza Portului Internațional Liber Giurgiulești calitatea aerului este monitorizată continuu și în timp real. Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a dispus prelevarea probelor pentru monitorizarea calității aerului atmosferic de către un laborator mobil dotat cu echipament de ultimă generație. Potrivit Agenției de Mediu, din 18 ianuarie curent, laboratorul oferit de România se află în zona rezidențială a localității Giurgiulești, pentru a monitoriza timp de 24 ore calitatea aerului. Rezultatele obținute de la autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România urmează să fie analizate, generalizate, validate și transmise Ministerului Mediului și Agenției de Mediu din Republica Moldova. Amintim că un incendiu similar la terminalul de ulei din port a avut loc săptămâna trecută, când un rezervor cu o mie de tone de șrot de floarea soarelui s-a prăbușit. Astfel de incidente au mai avut loc și în luna noiembrie 2022.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).