Marcați
Peste 27 mln de lei vor fi utilizați de CNAM în anul curent pentru procurarea vaccinurilor
23.01.2023, 11:39
Circa 27,3 milioane de lei (1.3 mln de euro) vor fi utilizați pentru realizarea măsurilor de reducere a riscurilor de îmbolnăvire, inclusiv prin imunizări (procurarea vaccinului antirabic, imunoglobulinei antirabice, vaccinului gripal și celui contra hepatitei virale B). Anunțul a fost făcut de Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Potrivit sursei citate, o altă prioritate stabilită de Consiliul coordonator pentru anul curent se referă la efectuarea examinărilor profilactice în scopul depistării precoce a îmbolnăvirilor, pentru care vor fi alocate 10,7 mln de lei. Mijloacele financiare vor fi direcționate pentru screening pulmonar, mamar, colorectal, precum și pentru servicii stomatologice copiilor din localitățile rurale.

De asemenea, a fost decisă finanțarea activităţilor de profilaxie şi prevenire a riscurilor de îmbolnăvire, în bază de proiecte. Astfel, vor fi finanțate proiecte de prevenire a HIV, tuberculozei, consumului de alcool și a produselor noi de tutun, de prevenire a accidentelor și traumatismelor la copii și adolescenți, promovarea igienei personale, inclusiv cea orală, promovare a activității fizice pentru sănătate și a alimentației sănătoase în rândul tinerilor. Pentru aceste activități vor fi alocate 12 mln de lei.

Conform sursei citate, în anul 2023, pentru activitățile finanțate din fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate în total 50 mln de lei.

moldpres.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).