Marcați
Sute de copaci au fost tăiați ilegal în ultima săptămână
20.01.2023, 18:23
Sute de copaci au fost tăiați ilegal în ultima săptămână din fâșiile forestiere de pe teritoriul Republicii Moldova. Inspectorii de mediu au dat amenzi usturătoare de zeci de mii de lei. Masa lemnoasă sustrasă ilicit din păduri a fost confiscată și dusă la ocoalele silvice.

Angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului au depistat în această săptămână 12 cazuri de defrișări ilicite a copacilor pe întreg teritoriul țării. Inspectorii de mediu au înregistrat tăierea a 256 de stejari, salcâmi, plopi, nuci, pini și alte soiuri. Copacii aveau un diametru între 8 și 47 de centrimetri. Cazurile au fost înregistrate în raioanele Cahul, Fălești, Cantemir, Râșcani, Edineț, Glodeni și Briceni. Prejudiciul preliminar cauzat mediului se ridică la peste 15 mii de lei. La Edineț un localnic a fost prins cu zece arbori de pin și jucastru tăiați pentru foc. Potrivit Inspectoratului pentru protecția mediului, acesta urmează să returneze un prejudiciu de 6355 de lei și o amendă de 3500 de lei. Și inspectorii din raionul Cantemir, în ultimele trei zile au constatat trei cazuri de tăieri ilicite. Au fost defrișați 20 arbori de specia nuc, din perdelele forestiere de protecție a câmpurilor agricole a localităților Cociulia și Lingura. Pe cazurile date au fost încheiate procese-verbale, cu privire la contravenție cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă, în valoare de 10 000 lei.

Lemnul care a fost tăiat ilegal a fost confiscat și predat ocoalelor silvice. Oamenii legii urmează să indetifice și să-i tragă la răspundere pe toți cei care au comis aceste ilegalități. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește cetățenilor că, potrivit legislației, defrișările ilegale se sancționează cu amendă de până la cinci mii de lei pentru persoane fizice. Dacă responsabilă de acțiuni se face o persoană juridică, aceasta va plăti cel mult 25.000 de lei amendă.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).