Compensații suplimentare în facturi
20.01.2023, 17:15
Cetățenii care beneficiază de compensații din partea Guvernului pentru energie electrică și gaze naturale, vor primi ajutor suplimentar la plata facturilor. Este vorba de persoanele cărora le-a fost majorat gradul de vulnerabilitate energetică. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale.
Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 50 milioane lei din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice către întreprinderea ”CET-Nord”.
Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, compensațiile suplimentare pentru persoanele care beneficiază de compensații din partea Guvernului la energie electrică și gazele naturale, vor fi achitate retroactiv, de la data înregistrării cererii pe portalul guvernamental compensatii.gov.md. Cele 50 de milioane de lei transferate în avans de Ministerul Muncii vor fi utilizate în scopul achitării compensațiilor acordate consumatorilor vulnerabili, pentru perioada ianuarie - februarie 2023. În decizie se menționează că: ”furnizorii vor calcula diferența dintre compensații în baza noii categorii de vulnerabilitate energetică sau a noului volum compensat și compensațiile oferite pentru lunile anterioare, începând cu data înregistrării cererii depuse. Diferența va fi oferită consumatorilor sub formă de compensații suplimentare în perioada următoare de facturare”.
Premierul Natalia Gavrilița a explicat că pe platforma compensații.gov.md s-au înregistrat peste 700 de mii de gospodării casnice, un număr prea mare pentru a evita erorile. Șefa Cabinetului de miniștri asigură consumatorii că toate greșelile vor fi reparate.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Până la acest moment au fost depistate și corectate aproape 32 de mii de dosare, care conțineau anumite erori. Aceste erori au fost verificate și categoria la care se referă persoana a fost revăzută și având în vedere că s-a constatat că familia sau gospodăria casnică are un alt grad de vulnerabilitate se va face un recalcul pentru întreaga perioadă.
Potrivit deciziei CSE, întreprinderea ”CET-Nord” va raporta lunar mărimea compensațiilor acordate și va restitui soldul rămas, în cazul în care suma avansului va depăși valoarea totală a compensațiilor acordate.
O altă decizie a CSE vizează acoperirea costurilor legate de funcționarea centrelor de plasament temporar pentru refugiați. În acest scop, Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de intervenție a Guvernului mijloace financiare în sumă de peste două milioane de lei către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis să înăsprească și unele prevederi privind eliberarea vizelor. Astfel, a fost suspendată, pe perioada stării de urgență, emiterea vizelor electronice de tranzit, identificate prin simbolurile A și B, pentru o serie de state. Cererile de acordare a vizei de tip B și C vor fi depuse la misiunile diplomatice și consulare de către solicitant, exclusiv în baza interviului personal.
Exclusiv TV