Marcați
Consumatorii de gaze ar putea plăti un tarif mai mic
20.01.2023, 17:03
Consumatorii de gaze din Moldova ar putea plăti din luna februarie un tarif mai mic cu aproximativ 10 la sută. Declarația a fost făcută de vicepremierul, Andrei Spînu, care susține că în prezent țara consumă gazul procurat mai devreme la prețuri mai mari, decât sunt întregistrate în prezent la bursele internaționale. Subiectul prețului gazului folosit în țara noastră a fost motiv de dispute în spațiul public.

Zilele trecute la bursele internaționale a fost înregistrat un preț record de mic pentru gazele natural. Acest lucru este confirmat și de vicepremierul Andrei Spînu, care insistă însă că piața internațională este volatilă.

ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: Haideți totuși să nu vorbim foarte mult despre ce se întâmplă pe piață, pentru că este foarte volatilă, am avut două zile în care prețul s-a dus mult în jos, apoi în ultimele două zile a crescut.

În același timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale recunoaște că gazele procurate și stocate de întreprinderea Energocom, au fost achiziționate la preț mai mare decât cel prezent.

Diferența dintre prețul actual la ofertele de metan pe piața internațională și cel la care este vândut gazul consumatorilor din țară, a stârnit un val de întrebări și nemulțumiri în spațiul public.

ION CEBAN, primarul orașului Chișinău: Republica Moldova este singura țară din lume care a plătit practic cel mai scump gaz din lume vara. Și noi suntem practic singura țară din lume care plătim cel mai scump gaz iarna atunci când prețul la bursă la cea Internațională este mai puțin de 600 de dolari per 1000 de m3, iar noi plătim astăzi 1300.

Primarul capitalei, Ion Ceban, care este un oponent declarat al vicepremierului Spînu, susține că pe lângă tariful mare la gaze, locuitorii țării trebuie să mai achite și creditul din care a fost achiziționată hidrocarbura.

ION CEBAN: 300 de milioane de euro credit, nu doar că plătim cel mai scump gaz din lume sau din Europa, noi îl plătim din banii luați în credit, adică trebuie să rambursăm și creditul pentru asta, la fel cu energia electrică și la fel cu contractele secrete. Eu ceea ce spun afirm și voi prezenta toate probele.

De cealaltă parte, ministrul Spînu a explicat că, în luna decembrie întreprinderea Energocom a vândut companiei Moldovagaz metan la preț de aproximativ 1200 de dolari pentru o mie de metri cubi. În ianuarie prețul va fi mai mic, promite vicepremierul.

ANDREI SPÎNU, viceprim-ministru: Pentru luna ianuarie prețul va scădea, pentru că ce am achiziționat în luna decembrie și ianuarie a fost mai mic. Se va aduna prețul mediu de achiziție, plus transportul, depozitarea, pentru că au fost mai multe costuri, nu doar prețul propriu zis de bursă. Și mai mult ca atât, trebuie să înțelegem că ce vedem noi pe bursă nu este prețul de facto a gazului.

În aceste condiții și tariful pentru consumatorii casnici ar putea fi mai mic de luna viitoare, mai susține Andrei Spînu.

Din 1 octombrie 2022, consumatorii finali achită un tarif majorat cu 27,3 la sută, sau de la 22,99 lei până la 29,27 lei pentru un metru cub de gaze. Din 1 decembrie 2022, localitățile de pe malul drept al Nistrului nu mai folosesc gaze din Federația Rusă. Toată cantitatea eliberată de concernul Gazprom este cedată regiunii transnistrene. Între timp, autoritățile de la Chișinău au procurat și au stocat în România și Ucraina gaze din contul unui credit de 300 de milioane de euro, contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare. Săptămâna trecută, întreprinderea Energocom, responsabilă de achiziția de hidrocarbură, a anunțat că a valorificat întregul împrumut de la BERD. Guvernul a decis să nu facă public volumul de gaze cumpărat de la bursă, din motive de securitate.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).