Marcați
21 de mii de metri steri de lemn va primi Republica Moldova din lotul promis de Guvernul României
20.01.2023, 16:53
21 de mii de metri steri de lemn va primi Republica Moldova din lotul promis de Guvernul României. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Natalia Gavrilița. Șefa Guvernului a menționat că masa lemnoasă va fi achitată integral de către Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați, fără însă a preciza despre ce sumă este vorba. Lemnele vor fi repartizate în raioane și localitățile din țară unde stocurile sunt epuizate, precum și familiilor vulnerabile.

Săptămâna trecută, premierul Natalia Gavrilița declara că negocierile dintre cele două părți, privind transportul lemnelor promise de autoritățile de la București sunt pe ultima sută de metri, însă nu a putut preciza despre ce volume este vorba. Astăzi, acest contract între întreprinderile Romsilva și Moldsilva există deja, iar cantitatea pe care ne-o oferă autoritățile române este de 21 de mii de metri steri. Șefa Guvernului nu a precizat dacă este vorba despre un prim lot, sau este cantitatea totală oferită de partea română. În același timp, Natalia Gavrilița a precizat că toate cheltuielile vor fi suportate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați.

NATALIA GAVRILIAȚA, prim-ministru: Am căzut de acord cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, ca să eficientizăm resursele bugetului pentru că avem nevoie să acoperim multe cheltuieli și în privința compensațiilor și creșterea salariilor, indemnizațiilor. De aceea, această întreagă cantitate va fi oferită de Înaltul Comisariat pentru Refugiați în acele raioane și localități, unde se atestă o cantitate mai mică de lemne de foc și unde sunt familii vulnerabile, care au nevoie de aceste lemne de foc.

Premierul nu a precizat cum vor fi repartizate lemnele populației. În același timp, încercările redacției Exclusiv TV de a lua legătura cu responsabilii din cadrul întreprinderii Moldsilva nu s-au soldat cu succes.

Amintim că în luna octombrie 2022 autoritățile de la București au promis că vor livra Republicii Moldova combustibil solid pentru a ajuta moldovenii în acest sezon rece. Oficialii români vorbeau despre o cantitate de 200 de mii de metri steri de masă lemnoasă. Datele statistice arată că în Republica Moldova, doar 11 la sută din teritoriu este împădurit, iar anual, cererea cetățenilor, care pe timp de iarnă încălzesc locuințele cu combustibili solizi, ajunge la aproximativ un milion de metri steri. Pentru actualul sezon rece, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea unei cantități de cinci metri steri de lemn pentru fiecare gospodărie solicitantă. Inițial, ocolurile silvice urmează să le ofere tuturor doritorilor câte trei metri steri, iar ulterior alții doi. Prețul unui metru ster de lemn tare variază între 550 de lei și 875 de lei, iar lemnul moale costă de la 350 de lei la 475 de lei pentru un metru ster.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).