De la începutul acestei luni în țară au avut loc peste 100 de accidente, în care au murit 15 oameni
Numărul de accidente rutiere alarmează oamenii legii. Doar de la începutul acestei luni în țară au avut loc peste 100 de accidente, în care au murit 15 oameni. Jumătate din ele s-au produs în Capitală. Ministerul Afacerilor Interne caută soluții pentru a reduce din numărul tragediilor și intenționează să aplice în acest an noi reguli restrictive pentru un trafic sigur atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pietoni.
Potrivit statisticilor prezentate în cadrul unei seme rotunde, organizate de Inspectoratul General al Poliției, de la începutul anului curent, la nivel de țară s-au produs 101 accidente rutiere, în care au decedat 15 oameni, iar alții 114 s-au ales cu diferite traumatisme. Din acestea, 43 de accidente au avut loc cu implicarea pietonilor, în care 7 oameni și-au pierdut viața, iar 37 au fost răniți. . Din numărul total, 45 de tragedii au avut loc pe străzile din municipiul Chișinău, soldate cu 55 de victime traumatizate și 3 decedați. Din acetea 43 de accidente au avut loc cu implicarea pietonilor. O persoană nu a mai putut fi salvată, iar altele 25 au avut nevoie de intervenția medicilor.
Reprezentanții ministerului Afacerilor Interne se declară îngrijorați de numărul mare de accidente, soldate cu victime, în special în capitală. În această ordine de idei, responsabilii de acest domeniu caută soluții. Cea mai importantă ar fi aplicarea eficientă a legislației în vigoare privind circulația rutieră.
SERGHEI DIACONU, secretar de stat al MAI: ”În 2022, reaminstesc, a fost la inițiativa Ministerului de Interne, trecut prin Parlament, o modificare legislativă importantă. Zona 30 la oră, ea este fixată în legislație, noi o avem în adiacentul școlilor, în adiacentul grădinițelor, în zonele de agrement, parcuri, în zonele istorice ale orașului. Ea a fost trecută prin Parlament, este în legislație, urmează ca autoritățile locale și noi o să facem demersuri în acest sens, să aplice această zonă 30, pentru că acesta sunt zonele unde se întîmplă accidente.”
O altă prevedere ține de suspendarea carnetului de șofer în cazurile când un conducător auto nu a cedat trecerea pietonilor de două ori. Din aceleași plan face parte și intenția de majorare a amenzilor, care nici astăzi nu sunt mici.
VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: ”Dacă cineva întreba dacă amenzile nu sunt prea mari pentru răspunderile contravenționale, amenzile nu sunt mari pentru persoanele care nu încalcă. Atâta timp cât vom respecta regulamentul circulației rutiere și vom fi responsabili de acțiunile noastre, aceasta nu va afecta nici într-un mod aspectul nostru pecuniar sau din familia noastră.”
Totodată, se intenționează extinderea sistemului de supraveghere video a traficului rutier în capitală. Anul trecut, pe străzile orașului au fost instalate 24 de puncte de control noi de videomonitorizare.
SERGHEI DIACONU, secretar de stat al MAI: ”În anul 2023, ca și prioritate ne propunem să extindem sistemul de videomonitorizare cu alte puncte de control în așa mod încât să scoatem interacțiunea polițist-cetățean și să lăsăm tehnica să își facă datoria și automat să penalizeze persoanele care nu respectă legislația.”
O altă măsură de prevenire a accidentelor rutiere va fi asigurată datorită mașinilor dotate cu sistem de captare în timp real a încălcărilor săvârșite de șoferi, care vor supraveghea traficul, dar și aplicării sistemului digital eDosar contravențional.
SERGHEI DIACONU, secretar de stat al MAI: ”IGP a prezentat recent acele mașini moderne care pot capta în regim non-stop 360 de grade, toate tipurile de încălcări posibile, mai multe încălcări odată, și aceste unități de transport în acest an ne vom asigura că le vom utiliza la maxim, acum sunt în regim de testare după care urmează și regimul propriu zis de activitate al lor. Începând cu inițierea ”E dosarului contravențional ”, o să vină polițistul, o să facă câteva fotografii, o să introducă în format digital parametrii în decurs de câteva minute, o să vă dea să semnați electronic și o să decongestionăm traficul pe de o parte, pe de altă parte cu aceeași tehnologie vom aplica și sancțiunile pentru încălcările în trafic.”
În anul 2022, la nivel de țară au avut loc 2312 accidente rutiere, în rezultatul cărora și-au pierdut viața 217 cetățeni ai țării, iar alții 2586 s-au ales cu diferite traumatisme.
Exclusiv TV