Direcția azil și apatridie al Inspectoratului General pentru Migrație are un sediu nou. Noua locație va fi destinată deservirii refugiaților, care solicită acordarea protecției temporare, precum și celor care solicită recunoașterea statutului de apatrid. Amenajarea sediului a fost posibilă datorită sprijinului acordat de către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, bugetul alocat fiind de peste 1,5 milioane de dolari.
După adoptarea legislației necesare privind protecția temporară, acordată străinilor în dificultate, veniți pe teritoriul Republicii Moldova, autoritățile vin și cu condiții pentru deservirea acestora. Angajații Inspectoratului general pentru migrație vor activa într-un spațiu modern, dotat la cele mai înalte standarde, a declarat premierul Natalia Gavrilița, prezentă la evenimentul de inaugurare a noului sediu.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Doresc să mulțumesc Înaltului Comisariat pentru Refugiați, care a sprijinit cu peste un milion de euro amenajarea și dotarea sediului Direcției de Azil și Apatridie și a ghișeului de documentare a beneficiarilor de protecție temporară. În așa fel putem oferi condiții demne pentru toți cei, care fără voia lor se văd nevoiți să plece din țările lor de origine. Este o datorie morală a statului nostru să ne asigurăm că aceste persoane, potențiali solicitanți de protecție temporară beneficiază de o deservire exemplară, respectuoasă și rapidă din partea tuturor instituțiilor, inclusiv a Inspectoratului General pentru Migrație.
Necesitatea amenajării unui sediu nou și a extinderii echipei inspectoratului general pentru migrație a fost evidențiată de războiul din Ucraina. Cei câțiva angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, dislocați într-un spațiu mic, nu făceau față numărului mare de solicitări.
Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a remarcat modul în care Republica Moldova s-a implicat în acordarea ajutorului necesar refugiaților, accentuând că țara noastră merită tot suportul internațional. Astfel, comisariatul va continua să mobilizeze sprijinul direct, inclusiv familiilor gazdă și instituțiilor statului.
FILIPPO GRANDI, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați: Sediul are o capacitate de 42 de locuri de muncă, toate dotate cu echipamentul necesar pentru a deservi un număr cât mai mare de solicitanți. De asemenea, munca Inspectoratului a fost gândită astfel, încât să se prevină supraaglomerații la ghișeuri, susține șeful Direcției Azil și Integrare, Iulian Popov. Pentru asta, inițial, solicitanții trebuie să se înregistreze pe site-ul instituției, acolo unde vor introduce datele personale, datele despre membrii de familie și vor obține o programare.
Potrivit hotărârii de Guvern, protecția temporară se va oferi ucrainenilor care înainte de 24 februarie 2022 erau în țara noastră, sau celor care au venit mai târziu, salvându-se din calea războiului. Totodată, beneficiari vor fi apatrizii și resortisanții țărilor terțe, altele decât Ucraina, care beneficiau de protecție internațională sau de o protecție națională echivalentă în țara vecină înainte de începerea războiului. Noul statut le vor permite beneficiarilor să acceseze începând cu 1 martie, mult mai ușor diferite servicii în țara noastră, cum ar fi cele medicale, de educație, sau perfectarea unor acte. Potrivit autorităților, de la începutul războiului, peste 750.000 persoane din Ucraina au intrat în Republica Moldova, dintre care aproximativ 102.000 persoane au rămas pe teritoriul țării noastre. Tot în această perioadă, peste 11.000 persoane au solicitat azil.
Exclusiv TV