Marcați
Un nou incendiu în Portul Internațional Liber Giurgiulești
20.01.2023, 14:26
Un nou incendiu în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Un nou rezervor cu șrot de semințe de floarea soarelui a fost cuprins de flăcări în această dimineață. Cinci echipaje de salvatori și pompieri luptă cu flăcările. Inspectoratului General pentru Situații de Urgență anunță că nu au fost raportate victime și nu există riscuri pentru cetățeni și infrastructura din zonă. În același timp, Agenția de mediu anunță că, nivelul de poluare a aerului în zonă depășește de peste trei ori norma sanitară.

Un fum dens s-a așezat în această dimineață peste zona punctului de frontieră Giurgiulești - Galați. După câteva zile de pauză, un nou incendiu a izbucnit la unul din terminalele portului din localitate. După ce la începutul săptămânii s-a prăbușit un rezervor cu 1000 de tone de șrot de floarea soarelui, care a fost cuprins de flăcări, astăzi s-a aprins altul din vecinătate, în pofida eforturilor pompierilor de a răci instalația. Călătorii care au decis să treacă granița moldo-română în această regiune, dar și localnicii au fost îndemnați de poliția de frontieră să poarte măști de protecție, pentru a evita intoxicațiile. În același timp, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență anunță că cinci echipaje sunt implicate în lupta cu focul.

În același timp, Agenția de Mediu anunța că monitorizează atent nivelului de poluare a aerului în raza Portului Internațional Liber Giurgiulești. În contextul acestui incendiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România a pus la dispoziția specialiștilor de mediu din Moldova un laborator mobil dotat cu echipamente specializate în determinarea unei serii vaste de substanțe poluante în aerul atmosferic, iar rezultatele sunt deloc îmbucurătoare.

Comunicatul Agenției de Mediu: Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu laboratorul mobil din România au prelevat probe de aer în diferite locații de la locul incidentului și pentru diferite condiții meteorologice. Valoarea maximală înregistrându-se în raza incendiului, de pe teritoriul companiei „Danube Oil Company”. În urma evaluării datelor în condiții de laborator, nivelul de poluare a aerului se menține sporit privind conținutul de fenol, care s-a atestat în limitele de la 1,2 până la 3,3 ori depășire a normei sanitare.

Totodată, specialiștii de mediu susțin că, urmările incendiului pot avea impact negativ asupra sănătății populației din regiune, de aceea laboratorul mobil din România a fost transferat în zona rezidențială a localității Giurgiulești, pentru a monitoriza timp de 24 ore calitatea aerului. Rezultatele vor fi făcute publice ulterior. Ministrul de Interne, Ana Revenco, susține că pe acest caz a fost pornită o anchetă, iar toate materialele vor fi expediate Procuraturii Generale.

Primul incendiu de acest gen a fost înregistrat pe data de 15 septembrie 2022. Atunci s-au prăbușit două rezervoare metalice pentru depozitarea șrotului de floarea soarelui cu un volum de 1.200 metri cubi fiecare. În consecință, s-a încălcat procesul tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate. Ulterior, la data de 13 noiembrie 2022, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii până la 100 de grade Celsius, iar pe 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat. Pauza nu a durat mult. Pe 16 ianuarie curent, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat despre un nou incediu, după ce un rezervor cu 1000 de tone de același produs s-a prăbușit.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).