Chișinăul tinde a fi primul oraș din țară cu cel mai mare coeficient de reciclare a deșeurilor. Întreprinderea municipală ”Regia Autosalubritate” a semnat un contract cu o companie de reciclare, care prevede prestarea serviciilor de sortare și reciclare parțială a deșeurilor colectate zilnic din Capitală și suburbii. Potrivit contractului, compania va prelua anual aproximativ 19 mii de tone de deșeuri pentru sortare.
Contractul de achiziție a serviciilor de sortare este prevăzut pe o durată de cinci ani și este divizat în două etape. Compania câștigătoare a concursului de achiziții publice este ”ABS Recycling”. Suma totală a contractului este de 217 milioane de lei, care urmează să fie achitată din bugetul municipal.
IGOR GÂRLEA, director. I.M. Regia "Autosalubritate" din Moldova: La etapa inițială noi vom sorta toate deșeurile indiferent dacă au fost sortate la sursă sau nu, vorbim despre sortarea apoximativ a 190 de mii de tone pe an cel puțin 10% vor fi reciclate. La a doua etapă ne propunem peste 20% să fie reciclate inclusiv și RDF, care reprezintă la etapa actuală o provocare pentru întreaga comunitate internațională, cum este corect să îl recicleze. Prima etapă ne va costa 120 de lei cu TVA per tona sortată, a doua etapă - 250 per tona sortată cu TVA.”
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, susține că scopul acestui proiect este de a face din Capitală un oraș modern, cu un proces corect de acumulare, stocare și prelucrare a deșeurilor.
ION CEBAN, primarul Municipiului Chișinău: ”Acum suntem în ultima fază de semnare a unui contract foarte mare de 217 milioane de lei pentru reciclarea deșeurilor și soluționarea cel puțin pentru regiune ca exemplu a procesului cap - coadă în ceea ce ține de deșeurile din municipiul Chișinău. Ce obținem în instanță finală? Deci, Chișinăul devine primul municipiu, oraș, localitate din Republica Moldova ce va recicla o masă atât de mare de deșeuri și care va îndeplini obiectivele setate la nivel național.”
Edilul promite că echipa sa va veni pe parcurs și cu alte soluții pentru sortarea și reciclarea deșeurilor, care vor asigura un mediu mai curat.
ION CEBAN, primarul Municipiului Chișinău: ”Vreau să anunț astăzi că pe lângă proiecte mari pe care le avem cu finanțare de la Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și o comunitate de donatori, un grant foarte mare pentru modernizarea sistemului de colectare și administrare a deșeurilor în municipiul Chișinău, asta înseamnă containere noi, peste 100 le avem, dar contractul este semnat pentru 3000 de containere noi. Soluția vine să rezolve lacunele din sistemul de sortare a deșeurilor, iar primăria Municipiului Chișinău între timp dezvoltă sau va dezvolta și alte soluții care vor permite diminuarea cât se poate de mult a depozitării deșeurilor și, respectiv, reciclarea acestora. ”
Directorul uzinei de reciclare, Serghei Balica, susține că procesul de sortare și reciclare începe chiar astăzi.
SERGHEI BALICA, directorul fabricii de reciclare ABS Recycling: ”Deja de astăzi, oficial noi vom sorta deșeurile municipale și vom reîntoarce în circuitul economic tot ce înseamnă ambalaj, 13 fracții de deșeuri, de ambalaje, deșeuri care pot fi reciclate, noi le vom da o nouă viață. Prin asta vom reduce poluarea, vom contribui la ceea ce este garantat de Constituție: la aer curat, apă curată și sol curat, o contribuție mică care o facem noi de astăzi împreună cu autoritățile publice locale. ”
Autoritățile municipale, de asemenea vor organiza campanii de informare pentru locuitorii orașului despre modalitatea de sortare corectă a deșeurilor la sursă.
Exclusiv TV