Marcați
Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Botezul Domnului
19.01.2023, 17:24
Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc, astăzi, Botezul Domnului, numit în popor și Boboteaza. Este ziua când Mântuitorul a fost botezat în apele Iordanului. În toate bisericile din țară au fost oficiate servicii divine, iar preoții au sfințit agheasma mare. Mii de credincioși au mers în lăcașurile sfinte, pentru a se ruga și pentru a-și lua acasă din apa sfințită. .

La Catedrala ”Nașterea Domnului” din Capitală, enoriașii au asistat la liturghia oficiată de un sobor de proți, condus de înalt preasfințitul mitropolit Vladimir. După slujbă, în scuarul Catedralei a fost sfințită agheasma mare.

Oamenii s-au grăbit să-și umple sticlele cu agheasmă, procesul fiind supravegheat de carabinieri. Unii au luat apă sfințită și pentru familiile sau apropiații lor.

Înalt prea-sfințitul Vladimir i-a felicitat pe toți credinșioșii cu această sărbătoare importantă.

ÎNALT PREASFINȚITUL VLADIMIR, mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldovei: ”Toate acestea se fac în amintirea marelui eveniment, care s-a produs la începutul primului secol, când s-a botezat Mântuitorul Hristos de la Ioan Botezătorul în râul Iordan. De aceea, numai de două ori pe an se săvârștete această sfințire. Să o folosim pentru a ne împărtăși din ea pe parcursul anului, pentru a sfinți locuințele noastre, pentru a folosi la totul ce este necesar pentru viața noastră creștinească.

Agheasma mare a fost sfințită și ieri, în ajunul sfintei sărbători. Boboteaza este una dintre cele 12 sărbători creștin mari pe parcursul anului. În popor se spune că agheasma tămăduiește rănile și este păstrată în casă pentru a avea liniște și pace. De asemenea, se consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfințită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh. Pe 20 ianuarie este marcată sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).