Marcați
Drepturi pentru cuplurile LGBT
19.01.2023, 16:27
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat toate statele membre ale Consiliului Europei să instituie o formă legală de protecție a cuplurile formate din persoane de același sex. Decizia vine în urma examinării sesizărilor a trei cupluri LGBT din Federația Rusă, care au cerut dreptul la căsătorie. Autoritățile de la Chișinău încă nu au venit cu o reacție privind efectele deciziei CEDO.

Potrivit deciziei CEDO în cazul Fedotova și alții împotriva Federației Ruse, toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal, care să protejeze traiul în comun a acestor cupluri, transmite Deutsche Welle.

În același timp, avocata Doina Ioana Străisteanu, care a apărat în instanță mai multe persoane LGBT, a scris pe pagina sa socială că, "prin această decizie de la Republica Moldova se cere asigurarea unui cadru legal specific pentru cuplurile de același sex. Odată cu înregistrarea relației, cuplul de acelaș sex va obține protecție pentru dreptul de a lăsa moștenire/testament, dreptul de a consimți la servicii medicale cum ar fi transfuzie de sânge, intervenții ce nu suferă amânare, donare de sânge și altele pentru parterul sau partenera sa. De asemenea, un drept care trebuie să fie asigurat pentru cuplurile LGBT este partajul averii sau achiziția de bunuri. De asemenea, este vorba și despre dreptul la educația și creșterea copiilor comuni, dreptul de custodie asupra copiilor în caz de deces a partenerului sau partenerei, când e mama sau tată. Un alt drept, care ar trebui să fie asigurat, este cel de a decide asupra chestiunilor ce țin de înmormântare și moștenirea averii și altele".

Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei în luna iulie 1995 și a ratificat Convenția europeană a drepturilor omului pe data de 24 iulie 1997.

Exclusiv TV
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).