Sectorul procesării laptelui ar putea să dispară în Republica Moldova, întrucât statul nu investește în dezvoltarea fermelor și nu-i susține pe fermierii care și-au inițiat o afacere în acest domeniu. Acuzațiile vin din partea președintelui Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte, Carolina Linte. În cadrul unei emisiuni televizate, acesta a declarat că majoritatea laptelui materie primă, folosit la procesare, este preluat de la cetățeni, însă numărul gospodăriilor care mai au vaci este în scădere. De altă parte, ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare promite să vină cu o susținere mai consistență pentru ramură în acest an.
Potrivit președintelui Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte, Carolina Linte, în Republica Moldova sunt peste 20 de ferme de prăsilă, autorizate de Ministerul Agriculturii și Industirei Alimentare, prea puține pentru a asigura cu materie primă ramura lactatelor din țară. În aceste condiții, până la război, Ucraina asigura țara noastră cu cea mai mare cantitate de produse lactate, acum însă acestea sunt înlocuite cu cele din România.
CAROLINA LINTE, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte: Noi nu ne asigurăm cu lapte materie primă integral de la fermele autorizate. Noi achiziționăm de la persoane fizice. Persoanele fizice îmbătrânesc și noi, practic, nu mai avem acest sector, pentru că în jur de 92% din lapte îl achiziționăm de la populație. Laptele, chefirul, smântâna și brânza proaspătă noi asta în jur de 90 de procente asigurăm populația. Celelalte produse, cum ar fi cașcavalurile, laptele UHT, toate sunt importate din Ucraina, Belarus și UE. Anul trecut un pic lucrurile s-au schimbat, nu toate întreprinderile lucrează în Ucraina și importurile s-au mărit în special din România. Cu siguranță noi suntem dependenți de importuri.
În aceste condiții, produsele moldovenești nu pot concura cu cele de import, care sunt mai ieftine în producere. Președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte susține că a propus autorităților compensarea cheltuielilor fermieri în funcție de cantitatea de lapte produsă, însă totul a rămas la nivel de discuție.
La sfârșitul lunii decembrie ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, în care a făcut totalurile pentru anul agricol 2022, că Banca Mondială va oferi sectorului zootehnic 25 de milioane de dolari. Astfel, banii vor fi direcționați pentru modernizarea producerii de lapte, iar beneficiari vor fi atât fermele deja existente, cât și fermierii care intenționează să creeze gospodării zootehnice noi.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Noi avem vaci de productivitate foarte scăzută și începând cu 2023 vom începe plata subvențiilor per litru de lapte, ceea ce înseamnă că va avea loc premierea calității, performanței, investițiilor în animale de înaltă productivitate. Sperăm că aceasta va reduce din dependența sectorului de procesare a produselor lactate de produsele de import. Astăzi noi avem cred că peste 50% din necesarul de produse lactate sunt din import, ceea ce ne facem să fim extrem de vulnerabili la capitolul aprovizionării populației cu producție lactată de calitate.
Potrivit unui studiu realizat de Agenția pentru Investiții, în ultimii 10 ani, producția de lapte din Republica Moldova a scăzut cu 38%. Același trend negativ se înregistrează și în industria zootehnică. Efectivul vacilor a scăzut de la 154 de mii de capete în 2011 la 81 de mii în 2020.
NTV Moldova