Marcați
Patentarii cer autorităților să le prelungească regimul actual de muncă pentru mai mulți ani
18.01.2023, 17:43
Deținătorii de patente nu cedează. Ei cer autorităților să le prelungească regimul actual de muncă pentru mai mulți ani. Un grup de reprezentanți ai antreprenorilor mici au venit, astăzi, la Parlament, pentru a se adresa din nou autorităților cu această solicitare. Oamenii spun că nu vor face față noilor condiții, propuse de guvernare. În același timp, deținătorii de patente declară că nu vor să-și lase familiile și să plece la lucru peste hotare.

Conferința de presă de la Parlament a fost organizată pentru deținătorii de patentă de deputații socialiști. Olga Ceapchi, reprezentanta deținătorilor de patentă din raionul Ștefan Vodă susține că acest tip de activitate este o soluție, atunci când țara este pusă pe brânci, iar cetățenii nu au altă sursă de existență.

OLGA CEAPCHI, reprezentanta titularilor de patentă, Ștefan Vodă: ”Suntem cei care, cu tărie de caracter, nu am luat drumul pribegiei, dar am rămas în țară, alături de familii. Înainte de a lua cuiva bucata de pâine de la gură, trebuie să ai cu ce o înlocui. Spuneți-mi, vă rog mult, câte locuri de muncă au fost create în ultima jumătate de an sau un an?”

Olga Ceapchi i-a amintit ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, că la întrevederea din orașul Ștefan Vodă, acesta a promis că titularii de patentă nu vor fi lăsați în voia sorții, însă ulterior ei au fost îndemnați să-și schimbe forma de activitate. Ea și-a exprimat nemulțumirea și față de obligativitatea de a procura asigurarea medicală, dar și aparate de casă, necesare pentru activitatea individuală.

OLGA CEAPCHI, reprezentanta titularilor de patentă, Ștefan Vodă: ”La întrebarea ”de unde luăm aparatele de casă?”, mi s-a spus că sunt 15 firme, care importă aparate de casă. Cineva face business. Noi, titularii de patentă nu facem business. Acesta este mijlocul de existență. Veniți și stați alături de noi și fiți și voi milionari, în ghilimele, cum suntem și noi”.

Reprezentanții titularilor de patentă au făcut un apel către Avocatul Poporului, premierul Natalia Gavrilia, ministru Economiei, Dumitru Alaiba, să nu se grăbească să adopte o lege care ar fi în detrimentul cetățenilor, ci să organizeze audieri publice, așa cum prevede legislația.

ALEXANDRU VIȘNEVSCHI, reprezentantul titularilor de patentă, Rezina: ”Vă rog să nu ne faceți diasporă. Dacă nu vom fi auziți, vorbesc în numele cetățenilor pe care îi reprezint, o să înaintăm și cerințe politice. Nu vă speriem, nu vă amenințăm, dar, credeți-ne, la ziua de astăzi, cuțitul a ajuns deja la os”.

GHEORGHE, reprezentantul titularilor de patentă, Cahul: ”Dorim ca Guvernul să aibă grija noastră și să se deplaseze în raioane să vadă viața de acolo, cu ce probleme ne confruntăm la piață, apoi ne vom întâlni și vom rezolva problemele”.

Deputatul socialist, Grigore Novac, a îndemnat autoritățile să asculte revendicările titularilor de patente.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: ”Această categorie de cetățeni, care muncește în baza patentei de întreprinzător, dorește să contribuie la bugetul statului. Să achite taxe, să muncească legal, aici ,acasă. Chemarea este către autoritățile statului, către Guvern, către doamna prim-ministru, domnul ministru al Economiei, să audă deținătorii de patentă”.

Încercările echipei Exclusiv TV de a lua legătura cu reprezentanții ministerului Economiei nu s-au soldat cu succes. Însă pe data de 10 ianuarie, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a avut o întrevedere cu deținătorii de patentă, la care au fost discutate toate opțiunile de activitate a acestora după expirarea acestui regim în vara anului curent. Potrivit ministrului, noua formă de activitate este mai sigură și simplifică multe procese.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: ”Acum, în această activitate independentă, nu trebuie să țineți borderouri, nu știu ce, contabilitate, raportare, pentru că asta era. Acum o să primiți, dacă intru în detalii, aparatul de casă care vă ajută ca să nu duceți tot felul de hârtii la Fisc și așa mai departe. Aparatul de casă de generație nouă care este conectat direct la Fisc, primiți odată la trei luni o recipisă, în care este calculat un procent din vânzări și mergeți la poștă, la bancă plătiți și gata. Acest un procent este probabil mai puțin decât plătiți pe pantentă”.

În Republica Moldova sunt puțin peste cinci mii de deținători de patente.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).