Marcați
În ajun de Bobotează
18.01.2023, 17:30
Forfotă mare astăzi la bisericile din țară. Creștinii ortodocși de rit vechi au venit să-și ia din prima apă sfințită în ajun de Bobotează. Pentru unii această zi a fost un prilej să se facă cu aghiasmă pentru întreaga familie, pentru alții să câștige un ban în plus.

La Catedrala ”Nașterea Domnului” din capitală mai mulți pensionari au scos în vânzare busuioc și sticle goale. Au stat în picioare ore în șir în așteptarea cumpărătorilor, însă declară că facturile prea costisitoare pentru această perioadă nu le-a lăsat loc de alegere.

Oamenii care au venit astăzi după apă sfințită spun că Boboteaza este o sărbătoare importantă și că agheasma îi vindecă de boli și necazuri.

Agheasma mare se sfințește atât în ajunul, cât și în ziua Bobotezei. Enoriașii merg la biserică pentru a lua apa sfințită, iar preoții merg pe la casele lor, pentru a le aduce, prin stropire, binecuvântarea Sfintei Treimi. Potrivit tradiției, fiecare creștin trebuie să ia agheasmă și să o păstreze într-un vas curat, la loc de cinste. În popor se spune că, dacă în această zi ninge sau e ger, anul va fi roditor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).