Marcați
Un lot de echipamente IT a fost donat R. Moldova
17.01.2023, 17:44
1200 de calculatoare vor ajunge în scurt timp în peste 40 de instituții medicale din țară. Lotul de echipament IT, care costă aproximativ un miliona de dolari americani, a fost procurat pentru țara noastră de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Cele 1205 calculatoare din noul lot vor ajunge la 35 de centre medicale din țară, la Centrul Medicilor de Familie Bălți, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară, Policlinica de Stat, Asociațiile Medicale Teritoriale din Chișinău, dar și subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Pentru a putea aplica mai eficient programele informaționale, beneficiarii vor avea parte și de instruiri, care vor face parte din programul de asistență internațională.

JOHN RIORDAN, șeful interimar al USAID din Republica Moldova: ”Donața de astăzi a acestui echipament de laptopuri și alt echipament auxiliar face parte din eforturile USAID de a spori accesul și de a utiliza sistemul informațional cu privre la imunizare pentru a putea urmări procesul de vaccinare contra covid și contra altor boli.”

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: Aceste calculatoare vor merge în instituțiile din țară pentru ca să faciliteze utilizarea sistemelor informaționale. În medicina primară există deja un sistem informațional care, din păcate, recunoaștem că este utilizat mult prea puțin. De asemenea, am dezvoltat și cunoașteți la sfârșitul anului trecut am aprobat prin hotărâre de Guvern utilizarea sistemului, și regulamentul pentru utilizarea sistemului informațional de supraveghere a bolilor transmisibile și a tuturor evenimentelor de sănătate publică. ”

Instituțiile beneficiare au salutat noua achiziție. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, susține că tehnica din dotarea centrelor medicale este învechită și ar putea ceda în fața programelor moderne.

NICOLAE JELAMSCHI, director, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: ”Această donație a fost menționat este un act de susținere atât a Agenției Statelor Unite cât și a organizațiilor internaționale cu care noi lucrăm ca parteneri, Organizația Mondoală a Sănătății și UNICEF pentru evidența și pentru facilitarea mecanismului de vaccinare a populației. A menționat și doamna ministru, că a fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care se implementează un sistem informațional a tot ce ține de evidența și întegistrarea bolilor infecțioase și respectiv fiecare centru de sănătate, fiecare centru de sănătate publică va trebui să introducă în această sistemă o infirmație și calculatoarele vechi, cele care au fost produse cu 10-15 ani în urmă nu mai suportă aceste sisteme informațioanle. ”

Donația a costat aproximativ un miliona de dolari, iar banii au fost acordați de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).