Revenirea copiilor din vacanța de iarnă ar putea duce la o nouă creștere a îmbolnăvirilor de infecții respiratorii acute. De această părere este pediatrul, Mihai Stratulat, care nu exclude că în Republica Moldova se va atesta și un număr mai mare de flurona, combinația dintre virusul COVID-19 și infecții respiratorii. Medicul le recomandă cetățenilor să nu ezite să meargă la medic în cazul în care văd anumite simptome, în special la copii.
MIHAI STRATULAT, pediatru: Mă tem că s-a terminat vacanța și iarăși o să crească numărul de îmbolnăviri în rândul copiilor. Odată ce deja nu mai este pandemie, toate restricțiile au fost anulate, cetățenii s-au relaxat și nu mai poartă măști, sigur că la apariția unei persoane bolnave de gripă, intrând în colectivitate, o să răspândească acest virus.
Mihai Stratulat susține că în farmaciile din țară există un singur preparat împotriva gripei. Este vorba de ”tamiflu”, care se oferă doar în baza prescripției medicală. Sunt însă mulți oameni care preferă să se trateze de sine stătător, iar acest lucru poate provoca, uneori, complicații.
MIHAI STRATULAT, pediatru: Medicul trebuie să scrie acest medicament în funcție de starea pacientului și dacă este confirmată, prin test de laborator, gripa. Este important să cunoaștem că el este efectiv, dacă noi îl administrăm în primele două-trei zile. Ulterior, el nu este așa de efectiv. Alte preparate nu o să ne ajute. Pacienții încearcă să se trateze mai mult simptomatic, folosind paracetamol, ibuprofen. Unii fac o greșeală și încearcă să folosească antibioticul, crezând că asta o să ușureze starea sau o să micșoreze timpul de îmbolnăvire. Este total greșit. O să facă mai mult rău, pentru că scade imunitatea, nu o să aibă puteri să lupte cu virusul și atunci poate să apară complicații.
Pentru a ne proteja în această perioadă, inclusiv și copiii, medicul ne recomandă să administrăm complexe de vitamine pentru menținerea unei imunități bune.
MIHAI STRATULAT, pediatru: Să administrăm vitamina D3. Sunt studii care demonstrează că scade incidența infecțiilor respiratorii, vitamina C, zinc, dar în cantități rezonabile. Ar fi bine la indicația medicului, calculate după doze, mai ales dacă vorbim de copii, alimentație corectă, lichide cât mai multe, sportul dacă este posibil.
De la începutul sezonului rece au fost înregistrate 932 de cazuri de gripă și peste 136 de mii de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Mihai Stratulat susține că, în realitate, numărul este mai mare, deoarece mulți oameni nu se adresează la medicul de familie și nu fac testul pentru depistarea virusului.
NTV Moldova