Marcați
Campania "Fii părinte informat - cunoaște-ți drepturile"
17.01.2023, 16:44
„Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!". Este denumirea unei noi campanii de informare lansată de Casa Națională de Asigurări Sociale. Timp de șapte săptămânii părinții din întreaga țară vor fi informați despre modificările recente în legislația națională care sprijină familiile cu copii și încurajează accesarea, inclusiv online, a prestațiilor de asigurări sociale destinate acestor categorii de persoane. De asemenea, o altă țină a campaniei sunt și angajatorii, care vor fi informați despre beneficiile încurajării angajaților să îmbine viața profesională și cea de familie.

Campania națională de informare „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!" a fost lansată de Casa Națională de Asigurări Sociale în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Prezent la eveniment, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că instituția își propune să ofere părinților mai multe posibilități pentru a combina viața de familie cu cea profesională.

Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, susține că în cadrul campaniei se va vorbi și despre concediul paternal de două săptămâni, care poate fi luat de fiecare tată care este angajat oficial în în primul an de viață a copilului. Un alt subiect este indemnizația copilului, care poate fi solicitată la alegere de unul dintre părinți. De asemenea, persoanele cu copii mici vor fi stimulate să lucreze, astfel încât coeficietul familiilor sărace să fie cât mai mic în Republica Moldova.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Studiile arată că unu, ele reduc sărăcia, sărăcia copiilor în Republica Moldova este în familiile în care părinții nu lucrează, ele cresc ocuparea femeilor, ele cresc productivitatea salariaților și ele oferă angajatorului mai multe posibilități de a angaja salariații cu o pregătire adecvată. Dacă întrebăm care este problema numărul unu a antreprenorilor din Republica Moldova, este că ei nu pot să găsescă personal cu pregătire adecvată. Pentru că noi avem încă situații când foarte multe femeii nu pot să revină atunci când doresc pe piața muncii.

Potrivit, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, Republica Moldova a avansat la capitolul politicilor prietenoase familiilor și este important ca populația se cunoască mai bine drepturile pe care le au și ce opțiuni le oferă statul în acest sens.

Campania națională de informare „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!" constă în desfășurarea unor ședințe de informare la care vor participa aproximativ 17 mii de persoane - mame și tați, îngrijitori, angajați, reprezentanți ai autorităților publice locale din toate raioanele țării. Participanții vor fi informați de către specialiștii Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale despre modificările recente în legislația națională care sprijină familiile cu copii și încurajează accesarea, inclusiv online, a prestațiilor de asigurări sociale adresate angajaților cu copii. De asemenea, la sesiunile de informare sunt invitați angajatorii din fiecare raion - atât din sectorul public, cât și din cel privat. Aceștia vor fi informați despre beneficiile încurajării angajaților să îmbine viața profesională și cea de familie. Campania se va desfășura în perioada 17 ianuarie-28 februarie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).