Peste două mii de consumatori au depus sesizări privind atribuirea incorectă a compensațiilor la consumul de gaze
Peste două mii de consumatori ai companiei Moldovagaz au depus sesizări privind atribuirea incorectă a compensațiilor de stat la consumul de gaze. Întreprinderea le face trimitere la linia verde a Guvernului. De cealaltă parte, ministerul Muncii și Protecției Sociale susține că, este vorba doar despre probleme tehnice, care vor fi remediate cât de curând posibil.
Compania Moldovagaz anunță că a primit în ultimele săptămâni mai multe solicitări de la consumatorii casnici de gaze naturale în legătură cu facturile primite pentru perioada noiembrie-decembrie 2022. În cele mai multe cazuri, aceștia indică o discrepanță între nivelul de vulnerabilitate indicat în factură și nivelul atribuit în contul personal al consumatorului, sau lipsa compensațiilor în general. O altă problemă a consumatorilor este faptul că nu le-a fost recalculată compensația pentru luna noiembrie 2022, deși acest lucru a fost promis de autorități. În acest context, furnizorul amintește că nu este în responsabilitea sa atribuirea gradului de vulnerabilitate energetică.
”Într-o astfel de situație, consumatorul urmează să apeleze la „linia verde” guvernamentală 0 8000 5000, sau la adresa de e-mail support@compensatii.gov.md a Guvernului. După efectuarea modificărilor corespunzătoare în baza de date de către Ministerului Muncii și Protecției Sociale, furnizorul va primi un temei legal pentru efectuarea modificărilor în propria bază de date de consumatori. De menționat că până în prezent au fost identificate circa 2 mii de cazuri de astfel de neconcordanțe, iar compania „Moldovagaz”, împreună cu autoritățile publice centrale, lucrează asupra eliminării acestor discrepanțe într-un timp cât mai scurt”, se menționează în nota informativă emisă de ”Moldovagaz”.
Cât ține de recalcularea compensațiilor pentru perioada anterioară de consum, compania Moldovagaz susține că o va face în baza informațiilor actualizate ale ministerului Muncii și Protecției Sociale. La rândul său, ministrul Muncii Alexei Buzu, recunoaște că există astfel de probleme și susține că se lucrează zilnic pentru a o remedia.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Chiar pentru ziua de ieri o echipă tehnică a ministerului a plecat în Slobozia, raionul Ștefan Vodă, acolo era un alt furnizor de gaz, acesta a fost achiziționat de către Moldovagaz și informația nu a ajuns în baza de date, iar echipa tehnică în colaborarea cu colegii de la primărie au contactat cetățenii, au făcut schimbările în baza de date și acești cetățeni vor primi compensațiile și va fi făcut și recalculul.
Consumatorii sunt îndemnați să apeleze la linia verde guvernamentală. În același timp, oamenii declară că de la această linie sunt redirecționați la furnizorii de servicii energetice, care la rândul lor le fac trimitere din nou la numărul de telefon anunțat de Guvern. Ministrul Alexei Buzu susține că nu cunoaște despre astfel de cazuri.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Dacă existe anumite discrepanțe, ele se referă la informația din sistem, deci volumul de energie consumat, alți indicatori, care permit sistemului în dependențăde parametrii care sunt stabiliți în hotărârea de Guvern să stabilească nivelul de vulnerabilitate. Deci dacă s-au întâmplat asemenea cazuri eu sper că acestea sunt o excepție, nu este atitudinea ministerului să sugereze cetățenilor, doar posibil în cazuri excepționale, ca să se ducă de la o instituție la alta.
În schimb, ministrul Muncii promite că platforma guvernamentală compensatii.gov.md va fi îmbunătățită, odată ce va fi folosită și în sezonul rece următor.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Noi știm că acest sistem de compensații va mai fi în Republica Moldova, noi planificăm să îl optimizăm, să îmbunătățim, deci să învățăm din lecțiile învățate din acestă perioadă rece a anului. Anul viitor să fie mai sigur, mai eficient, mai simplu, deci să învățăm atât pe partea tehnică, cât și pe partea de comunicare, de interacținune cu furnizorii de energie. Spre exemplu în nord mai sunt unele dificultăți.
Site-ul compensații.gov.md este activ din 15 octombrie. Platforma are scopul înregistrării datelor despre gospodăriile din țară pentru a le stabili gradul de vulnerabilitate energetică. Amintim că în cazul gazelor naturale, statul compensează tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată; 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată; 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie și 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută. Peste 740 de mii de familii au beneficiat, în ultimele două luni, de compensații la resursele energetice. Bugetul total al proiectului ”Ajutor la contor” este de aproape 5 miliarde de lei.
NTV Moldova