Marcați
Pensiile vor fi indexate în acest an cu 15 procente
17.01.2023, 13:39
Pensiile vor fi indexate în acest an cu 15 procente, chiar dacă inflația este de două ori mai mare, deoarece trebuie să fie păstrat echilibrul bugetar. Declarația a fost făcută de premierul, Natalia Gavrilița, care a lăsat de înțeles că nu sunt suficienți bani pentru o majorare mai mare.

Șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, anul trecut autorităților și-au permis să opereze o indexare mai mare a pensiilor. În acest an, coeficientul de 15 la sută a fost considerat cel mai potrivit în condițiile bugetare actuale.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Noi am ales indexul care considerăm că se potrivește cel mai bine în contextul anului curent. Întotdeauna Guvernul trebuie să asigure un echilibru. Adică trebuie să analizăm care este cadrul bugetar. Am avut politici puternice pentru majorarea pensiilor în 2021 și 2022. În același timp, putem indexa pensia cu 15% în acest an.

Natalia Gavrilița lasă de înțeles că bugetul de stat nu-și poate permite o indexare mai mare a pensiilor în detrimetrul altor categorii de populație.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Trebuie să păstrăm competitivitatea locurilor de muncă. Trebuie să susținem cumva familiile tinere, specialiștii tineri. Trebuie să ridicăm salariile în sectorul public, salariul minim în sectorul bugetar și cel privat. Trebuie să ne gândim la toate păturile sociale. Și să susținem încrederea populației în viitorul Moldovei.

Potrivit legislației, pensiile și prestațiile sociale se indexează odată pe an, la 1 aprilie, în bata nivelului inflației pentru anul trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2022 nivelul inflației a fost puțin peste 30 de procente. Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 ianuarie 2023, în Republica Moldova erau 675 de mii 674 de pensionari. Numărul acestora a crescut față de 1 ianuarie 2022 cu 726. Mărimea medie a pensiei în țara noastră este de 3 156 de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).