Marcați
Şefa CNAMUP, suspendată din funcție
16.01.2023, 17:49
Situație tensionată în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Directoatea instituției, Natalia Catanoi, s-a pomenit pe masă cu un ordin de suspendare din funcție, semnat de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit documentului, șefa CNAMUP este acuzată de management defectuos, care s-a soldat cu mai multe decese ale pacienților. Natalia Catanoi neagă aceste acuzații și spune că va contesta decizia, pe care o consideră politică.

În ordinul de suspendare din funcție a directoarei CNAMUP, Ministerul Sănătății face trimitere la managementul defectuos al instituției, înregistrarea mai multor cazuri de deces și nemulțumiri din partea angajaților și pacienților. De asemenea, se menționează despre restructurarea lentă a instituției și lipsa unei viziuni strategice de dezvoltare. În context, Ministerul a dispus crearea unei anchete de serviciu și suspendarea din funcție a Natalie Catanoi pe această perioadă. Șefa CNAMUP susține că motivele invocate de minister ar fi false.

NATALIA CATANOI, directoarea CNAMUP: ”Pe toată perioada aceasta de șase luni, nu s-au mărit decesele, cum este scris în ordinul de suspendare, dar s-au micșorat decesele în prezent și s-a mărit resuscitarea cu succes. Vreau să spun că eu oricum o să contest suspendarea mea și o să vin în funcție, dar, stimați colegi, este clar. Atât timp cât pe mine nu mă vor în sistem, eu nu o să pot lucra. De aceea, vreau să spun, chiar dacă o să plec, o să plec cu capul sus”.

Mai mult, Natalia Catanoi susține că scopul demisiei sale ar fi promovarea altei persoane în această funcție, deși nu a vrut să spună despre cine ar fi vorba.

NATALIA CATANOI, directoarea CNAMUP: ””Atunci când am mers să candidez pentru postul respectiv, am mers pentru oameni, pentru că colegii m-au rugat să fac lucruri frumoase, lucruri bune pentru serviciul nostru. Și am avut toată încrederea că, în sfârșit, au venit oameni care vor promova tinerii specialiști, care vor permite să facem lucruri frumoase. Nu a fost să fie. Asta este. Eu îmi cer scuze că spun, dar astea sunt ”vremurile bune”.

Angajații CNAMUP susțin că Natalia Catanoi este o prefesionistă și regretă decizia Ministerului Sănătății de a o demite din funcție.

LARISA COZMALÎ, șef direcție economie, CNAMUP: ”Directoarea este un profesionist. Unica ce putem spune e că avem doar impresii bune. Noi am susținut-o și o susținem în continuare.

ANATOL FORTUNA, președintele organizației sindicale, CNAMUP: ”Eu am participat la concursul de evaluare a candidaților pentru funcția de director. Doamna Catanoi a câștigat pe merit acest concurs. Astăzi, când întreaga țară a auzit despre starea de lucruri, telefoanele sună încontinuu, lumea se revoltă, se dau cu părerea că nu este corect ce se face”.

De altă parte, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, susține că, în crcumstanțele actuale, țara fiind în situație de urgență și cu un război în vecinătatea țării, Natalia Catanoi a avut obiective clare pe termen scurt pentru modernizarea instituției, îmbunătățirea calității serviciilor medicale, creșterea rapidității intervențiilor și curățirea Centrului de toate schemele vechi de corupție.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: Pentru că directorul nu s-a isprăvit nici cu una din misiuni, și nu a demonstrat abilități de a gestiona o așa instituție mare, ba mai mult, oferă protecție personală și menține în funcții penali, iar pentru ca să nu fie atinsă și-a tras mai recent și un carnet de partid PAS, am luat decizia de a-i cere demisia, iar din moment ce a refuzat, am suspendat-o în condițiile legii, cu deschiderea anchetei de serviciu.

Ministrul a mai adăugat că Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească are un colectiv de aproape 6.000 de angajați și un buget de peste un miliard de lei, iar instituția s-a făcut renumită prin mai multe dosare de corupție deschise în perioada 2017-2018 directorului de atunci Boris Golovin, care activează până în prezent cu sprijinul actualei directoare. Natalia Catanoi a preluat funcția de director al instituției în data de 1 iunie 2022.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).